Мислела дека ќе ја остави: Две години криела детска тајна од сопругот

Кога му кажала што и се случило, тој шокиран не можел да ја отвори устата. Кога нејзиниот иден сопруг и предложил да почнат да живеат заедно, Австралиецот Макер Кодел (35) знаел дека со неа ќе открие нешто што таа долго време го криела. Немаше никаква врска, да речеме, со тоа што не знаеш да готвиш, рчеш ноќе или месечариш. Ова беше нешто, за неа најлошото што можеше да го сокрие. И таа мораше да се крие.

Мејкерс цел живот има комплекс на пониска вредност бидејќи не знае да чита правилно. Всушност, тој боледува од дислексија. Дознав кога одев во градинка. Сите други деца напредуваа нормално, а јас не. Не можев да ги читам буквите како што треба и не се сеќавав добро на нив. Во седмата година видно заостанав во пишувањето и читањето – вели Макере за Документарната емисија на СБС.

Иако го нашла мажот од соништата, некако и било многу тешко да го разочара со изјавата дека се уште има проблеми со читањето. Кога му кажав што му криев две години, тој се налути. Не затоа што страдам од дислексија, туку затоа што нешто криев од него. Беше многу разочаран. Молчеше, молчеше да направи што било. Две години од него ја криев најголемата животна тајна. Мене, пак, доживотно ме купи неговата реакција. Не очекував таква поддршка. Мислев дека можеби ќе ме исмеваат, ќе ме критикуваат што не се трудам во животот да излезам од тој проблем, и тоа го направив. Дадов се од себе – вели Макере, кому на 18 години и официјално му беше дијагностицирана дислексија.

Таа вели дека мајката не можела да одлучи дали е дислексична или не бидејќи била одлична во говорот и отсекогаш била интелигентна.

Само мислеше дека ми треба повеќе време за да го совладам читањето и пишувањето. На крајот добив браќа и сестри, па таа немаше повеќе време за мене. И се борев на училиште. Многумина ме исмејуваа. За среќа, сега имам поддршка дома – вели Макере.