МИ ДАВААТ ЛЕБ КАКО НА КУЧЕ, ПАРИ НЕМАМ ВИДЕНО СО ГОДИНИ: Исповед на старица на која синот и снаата одзеле се.

Кога го венчавме синот, јас и мојот сопруг решивме да им дадеме куќа и да додадеме две соби и бања до постоечката куќа за нас.

– Од првиот ден снаата немаше никаква комуникација со нас, никогаш не ја дознавме причината, но проблемот е што син ми полека се оддалечуваше. Кога почина мојот сопруг, останав сама со мала пензија. Синот и снаата имале проблеми со работата, со мали примања, а во исто време школувале и две деца – раскажува својата тажна исповед старицата.

Синот и снаата се задолжувале, сметките за струја и комуналии растат.

– Се понудив и да земам кредит за подмирување на долгови. Во меѓувреме, ми се слоши, па му дадов овластување на син ми да ми ја подигне пензијата. Не видов како му дадов картичка за повеќе динари, а поминаа десет години. Како куче ми носат леб и храна и се снаоѓам како знам и умеам – изјавила бабата која побарала анонимност.

Ова е само една од тажните приказни на малтретирани стари лица од нивните најблиски, која на терен ја забележале членовите и активистките на Здружението на жени „Лав“ од Пирот и ја раскажале за Југмеди.

Здружението на жени од Пирот во последните неколку години реализираше бројни проекти кои се занимаваат со проблемите на ранливите категории на население, во кои секако се вклучени и старите лица.

Во рамки на проектите „Отворени врати“ и „Место под сонцето“, членовите и активистите на здружението делеа флаери и промотивен материјал на терен, разговараа со бројни претставници на оваа популација и ги констатираа проблемите и предлозите за решавање на нивните проблеми. .

Членката на здружението Снежана Маниќ за Југмедиа вели дека староста е тешка сама по себе, но во ситуација кога родителите се напуштени и заборавени од децата и најблиските, тогаш нема зборови со кои може да се опишат страдањата.

– Родителите најчесто имаат изговор за своите деца (непарица, невработеност, школување деца, градење куќа…) и не сакаат да зборуваат за било каков вид на запоставување и злоупотреба. Меѓутоа, по неколкумесечно истражување, се појавија неколку проблеми кои се заеднички за повеќето стари лица: немање дом за стари лица во Пирот (голем број стари лица во градот изјавија дека би сакале да ја заменат осаменоста со дом ), несоодветна здравствена заштита и грижа за првенствено дементираните лица, меѓу постарите има многу, сиромаштијата и беспарицата се позастапени кај постарите кои живеат во селата, вели таа.