Младенците не сакале да се откажат од своите презимиња, па настанал хаос

Традицијата невестата да го зема презимето од младоженецот и да се откаже од своето, не поминала на венчавката во малото гратче Богатиќ во Србија. Токму тоа довело до хаос.

Имено, невестата која бил “единица“ на своите родители, не сакал да се откаже од своето презиме. Таа при изговорањето на судбинското “да“ се изјаснила дека го го задржува своето презиме.„Кога на матичарот му реков дека го задржувам своет презиме, роднините на мојот сопруг не можеа да се воздржат. Почнаа со највулгарни коментари и дофрлања, од тоа зошто сум се омажила во нивната фамилија кога не ми се допаѓа нивното презиме, до тоа дека сум ги посрамотила и обрукала. Ми идеше се да оставам и да си заминам“ – вели таа.

Инаку, помладите родители обично се полиберални, и пред венчавката ги советуваат своте деца пред потпишување да се договорат, за да не се случи скандал.„Не разбирам зошто тоа на некого би му сметало. Поважно од се е децата да се сакаат, да бидат среќни и да го одржуваат своето семејство“ – изјавила Н.О. чија снаа си го задржала презимето.