Младиот келнер решил да му прави друштво на 91-годишниот дедо

91-годишниот ветеран седеше со солзи во очите додека разговараше со млад келнер во ресторан во Пенсилванија – го апсорбираше многу потребното внимание и контакт со луѓето. Дилан Тетил работел во својата смена како келнер кога сретнал постар дедо кој само сакал да разговара.

Дедото се извини што го заборавил слушниот апарат и нарачал пита со пилешко, компири и јаболка. Кога Тетил ја донесе својата нарачка, ја искористи својата пауза за да седне со тој постар човек и само да ги слуша неговите приказни. Другите луѓе во ресторанот го забележале ова прекрасно дело, а Лиза Меиландер дури успеала да добие неколку фотографии кои ги објавила на социјалните мрежи. Таа беше обземена од емоции додека го гледаше трпението и уживањето на Тетил од разговорот со старецот.

„Старецот се извини што го заборавил слушното помагало“, напиша таа на Фејсбук. „Тој зборуваше за деновите во војната кога го загубил слухот. Имаше 91 година и имаше многу приказни. Дилан трпеливо слушаше и му го посветуваше целото свое внимание“. Тетил подоцна рекол дека дедото бил еден од „најпрекрасните луѓе“ што ги запознал во ресторанот. Додека дедо продолжи да зборува, тој стана емотивен.

„Солзи течеа по неговото лице. Беше јасно дека човекот долго време не се чувствува добро и дека долго време никој не го слуша“, изјави Тетил. Мејландер решила да го плати оброкот на старецот, но не била единствената на таа идеја. Сакав да му понудам да му платам оброк, но пред да стигнам кај Дилан, му пријде друг човек кој плати за старецот“, напиша таа на Фејсбук.

„Некој веќе платил“, се насмеал Дилан. „Изгледа дека многумина прислушувале“. Тетил, кој е студент по радиологија на локалниот универзитет, почувствувал посебна поврзаност со ветеранот.

„Ние бевме само двајца мажи кои разговараа еден со друг“, рече тој. Тетил смета дека е многу важно своето време да го одвоите за другите.
„Верувам дека само пет минути внимание на една личност може целосно да го промени начинот на кој тој гледа на својот живот“, рече тој.