Млад гастарбајтер се пожали на социјалните мрежи „Моите роднини се жалат дека им купувам патики за само 150 евра“ (ФОТО)

На социјалните мрежи човек кој вели дека работи во Штутгарт се пожали на алчно семејство од Србија. Ви ја пренесуваме неговата објава која предизвика бројни коментари.

Како да се справите со алчните роднини? Живеам и работам во Штутгарт. Работам како машински инженер во позната автомобилска компанија, добро заработувам, а покрај работата дизајнирам и бандажи за спортски автомобили. Финансиски ми оди многу добро и тука се јавуваат проблемите. Откако почнав добро да заработувам, постојано имам проблеми со моите роднини. Немам проблем да помогнам никому и сакам да помагам, но ова е без мерка. Секој месец се жалат колку им е тешко, како немаат сметки за плаќање, како секогаш им недостигаат пари. Меѓутоа, кога дојдов во Србија минатата година, од луѓето слушнав дека годинава отишле на море три пати, сите топ дестинации, а тоа не ми го ни спомнале – напиша тој.

Како што пренесува Блиц Жена , младиот гастарбајтер потоа откри што уште го шокирало.

-Кога и да дојдам, носам се, секој месец испраќам пари и тоа не се пари, туку сериозни пари со кои може да се живее добро во Србија. На нивното дете му купив автомобил, ја платив возачката дозвола, тоа е се. Кога и да дојдам, му носам се од патики до тренерки, што сака. Ме нервираат приказните што ги слушам луѓето на улица, како јас носам патики од 300 евра, а на синот му купив „само 150 евра“, како возам скап автомобил, а на синот му купив поефтина. . Здраво момци, заработувам пари, ви благодарам што ми помогнавте. Кога ги замолив да ми помогнат околу партиципацијата за магистерски студии, тие безобразно рекоа „не“, а јас знаев дека имаат. Размислувам да го прекинам секој контакт со нив. Ако можете да ми дадете некој совет, тоа би ми значело многу. Благодарам однапред.

Следуваа коментари:

– Помогни ми, брате, рачно ќе ти ја изградам доктрината. Пуштете ги… Помогнете му на некој кој ќе ви биде вечно благодарен. „Голф 5“ не би ми пречел. Се продаваат патики за 40 евра, исто така бонбони.

– Кажете им на децата дека нема пари додека не го покажат својот индекс или студентска книшка. Маторима бара од вас да префрлите дел од нивата или дел од имотот на сметката на вложените пари. Никогаш повеќе нема да ви се јави во животот.

– Од страната на татко ми, половина од семејството е во Германија 30+ години. Сите имаат врвни работни места, обезбедено е домување и врвно заработуваат. Последен пат од нив добив подарок кога бев во основно училиште. Мислам дека беше 10 евра. Сега сум „коњ“ повеќе од 30 години. Да му испратам порака на некој од нив и да побарам да ми позајмат пари за сметките, мислам дека ќе ме изедат блам. Иако знам дека не е во ред, така сум воспитан. При запишувањето на основните студии во Србија, морав да чекам една година, бидејќи првата година не успеав да влезам во буџетот, а моето семејство немаше 120.000 за школарина, па следната година повторно полагав. Се надевам дека нема да бидам истиот ако некогаш станам голем во мојот живот. Треба да помогнете, но умерено и ако некој не ве искористува.