Моето дете почна да вика гласно среде ноќ – Родителите преплашени, а еве за што станува збор и како да му помогнете на детето

Детето кое ќе почне да вика гласно среде ноќ може да има ноќни стравови, а еве како можете да му помогнете. Повеќето родители првично се помируваат со непроспиените ноќи, а на крајот на краиштата, тие брзо поминуваат. Сепак, постои ситуација кога ноќното будење не е дел од природниот развој на детето. Ова се ноќни ужаси, а ова се одговорите на се што треба да знаете за нив.

Како изгледаат тие? Децата често викаат многу гласно, можеби дури и се движат. Изгледаат будно, но не се свесни за вас. Тие не можат да се смират како што инаку би ги смириле кога се будни. Педијатарот и експерт за спиење Артур Тенг објаснува дека ноќните ужаси не се случуваат секој ден во исто време. „Можат да се јават секој ден, можат да се јават три пати неделно, па може воопшто да не се јавуваат во следните три месеци, а потоа одеднаш повторно ќе се појават“, вели д-р Тенг.

За среќа, ноќните стравови обично немаат штетни последици во текот на следниот ден, но имаат значително влијание врз остатокот од семејството.

Зошто се случуваат?
Ноќните ужаси обично се појавуваат околу втората и третата година, но може да се појават порано и подоцна. Повеќето деца ќе се разбудат со ноќни стравови во првите два часа од нивниот циклус на спиење. Сепак, не постои единствена причина за ноќни ужаси. Тоа може да биде основен проблем со спиењето, како што е апнеја, а предизвикувачот може да биде недостаток на сон или висока температура. Некои експерти веруваат дека ноќните ужаси може да се појават како одговор на времето поминато пред екран непосредно пред спиење.

Може ли да се излечат ноќните ужаси?
Д-р Тенг објаснува дека најважното нешто кај ноќните ужаси е да се провери дали има некоја основна причина. „Се покажа дека ако ‘рчите, обично имате и апнеја и ноќни стравови, а ако лекувате ‘рчење и апнеја, сигурно ќе ги излечите и ноќните стравови.

Тој истакнува дека е можно да му се помогне на детето со ноќните стравови со тоа што ќе го подготвите за кревет 15 минути порано, но и дека детето не треба да се буди за време на ноќните стравови бидејќи тоа само ќе го зголеми стресот. И што е најважно, неопходно е да се воспостават добри навики за спиење и да се избегне несоница. Ова значи воспоставување рутина пред спиење, како што е капење, читање книга, спиење во исто време и секогаш исклучување на кој било екран најмалку еден час пред спиење.