Можеби сега не се сакаш, мамо. Но јас те сакам многу, многу

Можеби не си се допаѓаш сега мамо, но јас те сакам. Те гледам како се гледаш во огледало, мамо. Слушам дека му се жалиш на тато дека имаш „огромни“ подочњаци под очите. Навистина не знам што значи тоа, но претпоставувам дека е затоа што си уморна. Повторно беше будна со мене цела ноќ. Навистина ми се допаѓа начинот на кој ме гушкаш среде ноќ кога остатокот од светот е тивок. Се чувствувам толку безбедно со тебе. Можеби не ти се допаѓаат непроспиените ноќи, мамо, но јас ги сакам.

Слушам како зборуваш за твојот стомак. Не сум го видел „порано“ како што често спомнуваш. Велиш дека е навистина е благ и непривлечен. Тој стомак ме носеше, мамо. Беше толку пријатно. Го сакам начинот на кој ме држиш до него дури и сега. Толку е меко и се чувствувам како да е мојот дом. Можеби не ти се допаѓа, мамо, но јас го сакам. Слушам како велиш дека се чувствуваш осамено. Му кажуваш на тато дека си толку возбудна кога ќе си дојде дома за да има со кого да разговараш. Можеш да разговараш со мене, мамо. Навистина ми се допаѓа твојот глас. Ме теши и смирува. Јас сум многу опуштен поради него.

Еден од моите омилени делови од денот е кога ми пееш или ми кажуваш приказни. Можев да ја поминам секоја минута од секој ден со тебе. Ти си мојата омилена. Можеби не ви се допаѓа таа изолација, но јас ја сакам. Гледам колку напорно работиш за да ги направиш сите среќни, мамо. Тато и јас сме многу среќни што те имаме. Можам да кажам дека не ставивте пред вас и ние навистина го цениме тоа. Сигурно е многу тешко да се биде гладен или уморен, но сепак прво се грижиш за мене. Можеби не ти се допаѓаат сите тие жртви, мамо, но јас ги сакам.

Гледам како купуваш храна и го чистиш подот секогаш кога јас „јадам“. Сакам да учам како да јадам. Можам да замислам дека е тешко постојано да се чисти подот. Навистина сакам да гледам кога храната удира на подот. Сакам да го гледам како скока и се држи. Мислам дека е многу смешно кога кучето јаде од подот тоа што мене ќе ми испадни. Учењето е многу забавно. Можеби не ти се допаѓа нередот, мамо, но јас го сакам.

Честопати само те гледам и се смеам. Понекогаш можам да ги видам солзите во твоите очи и се прашувам зошто си тажна. Те слушам како разговараш со пријателите и велиш дека „не се чувствуваш како тебе“ во последно време. Не го разбирам тоа затоа што си совршена за мене.

Знам дека тато го мисли истото затоа што често го слушам тоа како го кажува додека се обидува да те расположи и секогаш ти кажува колку си убава. Можеби сега не се сакаш, мамо. Но јас те сакам, многу, многу.