Можете ли да погодите колку години има? Таа е родена со ретко нарушување, но не престанува да го воодушевува СВЕТОТ!

Жена на која и е дијагностицирана ретка болест вели дека суровите тролови на Интернет често и кажуваат дека изгледа како дете Можете ли да погодите колку години има? Родена е со ретко нарушување, но не престанува да го воодушевува светот И покрај негативните критики, Аболи Јарит одбива да дозволи нејзиниот заостанат раст да застане на патот да ги оствари нејзините соништа да стане модел.

19-годишната девојка од Нагпур, Индија, е висока 1,30 метри и стана вирална сензација откако ја сподели својата приказна. Како бебе и беше дијагностициран бубрежен рахитис, синдром кој комбинира деформитет на коските и хронична бубрежна болест, познат и како бубрежна инсуфициенција. Таа мора да носи пелена секој ден бидејќи е родена без мочен меур и не може да оди поради застој во растот.

И покрај фактот што често пати од злоупотреба на Интернет, Аболи е решена да не дозволи симптомите на нејзината состојба – или ничие мислење – да ја попречат. Покрај манекенството, кое е прва љубов на деветнаесетгодишната, таа е и амбициозна пејачка која се појави на Indian Idol, а сега зборува за да им помогне на другите и да ја подигне свеста.

Кога си низок, не можеш ништо, не можеш да одиш, тогаш како ќе станеш актер, некои ме злоупотребуваат со овие коментари“, изјави таа за Џем прес. „Малку луѓе ја имаат оваа ретка болест, добрата работа е што сè уште преживувам бидејќи повеќето луѓе не можат да преживеат со ова. Но, сите лекари рекоа дека нема решение и дека ќе остане исто“.

Секојдневието на Аболи е комплицирано, особено кога станува збор за излегување од дома. Таа рече: „Може да има многу проблеми, ако треба да одам некаде надвор, тогаш не можам да одам. Исто така, немаме кола за полесно движење, а морам да ставам пелена на половината бидејќи понекогаш може да се намокри. Не сум родена со мочен меур и затоа урината постојано ми тече низ половината.

Поради оваа болест имав операција и ми направија дупка на половината за да не се акумулира урината“. Нејзината најголема цел во животот е да стане позната; таа сака луѓето да ја препознаат на поинаков начин отколку што ја перцепираат поради нејзината висина. Како дете, таа се заљубила во пеењето и танцувањето и сонувала да стане актерка – но како што нејзините коски станувале се послаби, таа не можела да издржи. Набрзо почнала да паѓа и еднаш ја скршила ногата, која подоцна станала толку болна што целосно престанала да оди.

Сепак, нејзината решителност победи и таа продолжува да танцува седејќи, докажувајќи го својот непобедлив талент. Тинејџерката доби голема поддршка од нејзиното семејство, вклучувајќи ја мама Ванита (53) и тато Вијаја (65), како и нејзините браќа и сестри и поширокото семејство, вклучувајќи роднини, чичковци и тетки.

Набргу по несреќата, нејзиниот брат Акаш и се пријавил на натпревар за таленти, што ја зголемило нејзината самодоверба бидејќи била избрана за една од финалистите. Оттогаш, таа продолжи да се стреми да стане актерка – дури и глуми во Индискиот идол.