Може ли личност која е во брак да има пријател од спротивниот пол?

Бог нè создаде за заедништво. Пријателствата се важен дел од животот, но дали човек кој е во брак може да има пријател од спротивниот пол?
Учиме за љубовта, простувањето и благодатта кога ќе станеме блиски со другите. Кога мудро и претпазливо избираме пријатели, во нашите животи додаваме радосни и здрави односи.

Нема стихови во Библијата кои им забрануваат на мажите и жените да се спријателуваат едни со други. Пријателствата со спротивниот пол се сосема прифатливи, дури и корисни, во соодветни граници. Но, границите се неопходни. Никој не гарантира дека нема да има проблеми во бракот. Кога станува збор за нив, многумина се во искушение. Ако најдобар пријател на мажот е жена која не му е сопруга, тој веројатно ќе ги сподели овие проблеми со неа, што може да доведе до нездрави емоционални приврзаности.

Истото важи и за жена која за најдобар пријател има маж кој не и е сопруг. Кога брачниот другар е далечен (физички или емоционално) и кога имаме пријател од спротивниот пол, може да биде примамливо за сопружникот да ја пополни празнината со таа личност, што може да доведе до оние класични чувства на занес. Колку и да е тешко, помудар избор е да комуницирате директно со вашиот сопружник кога се мачите, наместо да барате утеха од другата личност.

Никој не е ослободен од искушенија Сè што правиме треба да биде направено со мисла, па затоа не треба да се ставаме во контекст што може да оди во нездрав правец или да биде погрешно протолкуван. Без разлика дали вашиот близок пријател е оженет или сингл, треба да размислите за просторот што го заземате во неговиот живот и срце. Дали се позиционирате да создадете или да ги задоволите потребите во нивните животи за кои не сте соодветни?

Кога ќе се појави неверство од кој било вид , потребно е многу време, доследност и напор за да се врати изгубената доверба. Па, која е целта на ова предупредување? Тоа е потсетник за мажените мажи и жени дека треба да се потрудат да избегнат потенцијално заканувачки ситуации или динамика на односите со пријателите од спротивниот пол. Ако се видат заедно во јавност, тоа може да остави погрешен впечаток. Ако се сами на телефон или лично, би можеле да бидат искушани од емоционална или физичка афера.