Момчето одбивало роденденски подароци – има поголема цел која ќе ве воодушеви

Повеќето момчиња би барале работи како видео игри или нови играчки за нивните родендени, но Ромарио Валентин имал многу поголема цел што ќе ве воодушеви. Ромарио живее во Умланга, Јужна Африка. На 6-годишна возраст играл орка во училишна претстава, а кога дознал што значи „загрозено“, тоа му го сменило правецот на детството.

Од тој момент, Ромарио се фокусираше на спасување на планетите и суштествата што ги населуваат. Во последните четири години исчисти повеќе од 166 плажи, засади повеќе од 26 дрвја на четири континенти и собра пари за финансирање на паркот за птици на реката Умгени. Ромарио веќе се здоби со меѓународно признание за неговите напори од Обединетите нации, National Geographic Kids и Global Citizen.

Четвртоодделенецот е исто така еден од 35-те активисти вклучени во книгата „Каков прекрасен свет“ од Лејз Стјуарт-Шарп и илустраторката Лиди Хил. Минатата година Ромарио наместо подароци за неговиот роденден побара донации. Оваа година, за неговиот десетти роденден, тој започна собирање средства во Бакабади за поддршка на две добротворни организации: Едемските птици и Фондацијата Цајц.

Рајските птици е засолниште за птици во Западниот Кејп, каде Ромарио се надева дека ќе изгради посебен птичарник за загрозените африкански сиви папагали. Фондацијата Цајц , од друга страна, има за цел да засади милион багремови дрвја во следната деценија за да ги намали ефектите од климатските промени.

Ромарио е и уметник кој сака да слика животни кои се надева дека ќе ги зачува. Тој се надева дека неговата приказна ќе ги поттикне другите деца активно да се интересираат за зачувување на нашата животна средина за идните генерации. „Би сакал да го видам Меѓународниот ден на садење дрвја каде светските лидери и организации ќе се здружат со училиштата и заедниците за да засадат дрвја заедно.

„Децата вклучени во програмите за пошумување од рана возраст ќе станат подобри граѓани“, рече Ромарио. Ромарио продолжува со напорите да ја спаси Земјата. Сигурни сме дека сè уште не сме го слушнале последниот од овој еколошки воин.