Момчето сакало на својата сестра да и купи кукла, а кога продавачот ја кажал цената, не можеле да бидат повеќе изненадени!

Шестгодишно момче се шетало со својата четиригодишна сестра, а потоа забележало дека сестра му застанала пред продавницата. Девојчето стоеше пред продавница за играчки и гледало во прекрасна кукла. Момчето ја погледна, знаеше дека куклата е скапа, а тие немаат пари. Сепак, тој го прашал продавачот: „Бидејќи тоа е кукла, господине колку е цената?

Продавач кој веќе ги гледал двајцата рекол: „Имате ли што да платите за тоа? Момчето ги извадило сите школки што ги собрало на брегот. Продавачот ги изброил школките, а момчето прашало дали е доволно. Продавачот зел само 4 школки, а останатите ги вратил како кусур. Децата среќно ја напуштиле продавницата за кукли.

Асистентот за продажба со изненадување рекол: „Господине, вие продадовте толку скапа кукла за само 4 школки“. Продавачот одговорил: „За нас тоа се само школки, а за момче многу повеќе. На оваа возраст, тој дури и не разбира се за пари, а јас го претпочитам вака.

Повеќе сакам да земам школки наместо пари бидејќи на момчето му покажав дека се уште има добри луѓе кои ги разбираат децата. Некогаш тој ќе биде среќен кога ќе се сети на ова “.