Момче на училиште ја удрило ќерка ми по лицето – Мајката сега им праќа порака на сите родители

Оваа мајка зборувала за искуството на нејзината ќерка откако момчето ја удрило со тупаница по лицето и решила да испрати порака до сите родители. Во 36-тата недела од бременоста, мајката на Брајан на ултразвук открила дека нејзината ќерка престанала да расте и веднаш била префрлена во собата за итни случаи.

Нејзината ќерка се родила премала и морала да остане на интензивна нега 18 дена по што била внимателно однесена дома.

Пет години подоцна, „Малата птица“ на Ајсли стана многу здраво и атлетско дете, но таа сè уште беше многу мала. Таа сè уште носи облека што одамна им станала мала на нејзините врсници – таа е толку мала.

Мајката напиша:
„Таа добро јаде“, рече таа. Таа е толку мала што седна до градинката на детското седиште свртено на другата страна. Таа е толку мала што кога на почетокот на летото ја скрши ногата, немаше доволно мали патерици или помагала. Таа е толку мала што се грижам дали ќе ја пуштам во училишниот автобус. ТОЛКУ МАЛА што кога ја донесов на часот по гимнастика на кој беше поканета, тренерот ме погледна како да сум луда и ме замоли да докажам колку години има. Но се што пишувам нема врска со големината на моето дете. Го споменувам ова само затоа што сакам луѓето да реагираат доволно вознемирени кога ќе ја прочитаат следната реченица: Минатата недела момче во училиште ја удри ќерка ми по лицето. МНОГУ.

Да, имам фотографии. Не, нема да ги споделам затоа што не сум таква мајка. Не сакам никого да засрамам или да парадирам со русокоса во очите на моето 5-годишно дете на интернет. Само да речеме дека детето ја удрило доволно силно што целото око ѝ отекло додека се вратила дома. Доволно силно што беше отечено еден ден подоцна. Доволно силно што сакав да ја покривам русокосата со шминка пред да ја пуштам на училиште следниот ден, но се воздржав бидејќи не сакав да ја научам да се крие кога некој ќе ја повреди.

Најлошото не беше тоа што момчето ја удри За жал, изгледа доцнам со таа лекција. Најлошото не беше тоа што момчето ја удри… И ќе ве поштедам од дополнителни коментари за тоа како се чувствувам за тоа бидејќи детето има 5 години и не знам кои се неговите родители или каков е неговиот семеен живот. Мојата проценка во однос на тој дел од ситуацијата нема да помогне никому.

Не, најлошиот дел од целата работа беше тоа што момчето ја удри со тупаница по лицето и таа не сакаше да ми каже што се случило. Прво ми кажа дека не може да се сети како се повредила. Таа тврдела дека паднала на игралиштето. Но, нејзиното око се повеќе отекуваше и стана јасно дека тоа е удар и сфатив дека не ми ја кажува вистината… и таа сепак одбиваше да го признае тоа. Наместо тоа, таа беше вознемирена и многу депресивна.

Плачеше сама, престана да зборува за ништо, не сакаше да си игра со браќата или да и пее на сестра си. Таа не се однесуваше како неа. На вечерата, таткое забележа модринка и таа му призна што се случило. Но, се исплашив кога таа рече дека не плачела по ударот затоа што „се обидувала да биде силна“. Уште повеќе ме исплаши кога рече дека никому не му кажала за тоа затоа што „се трудела да биде добра“. Го оставив нејзиниот татко кога беше бебе затоа што не и дозволив да расте во средина каде што треба да се крие насилството, па како успеав тогаш да ја научам на ова? Од каде дојде?

Ова не се реторички прашања. Сакам одговори. Не ми е гајле дали има пет години. Моите момци никогаш не би реагирале така на таа ситуација, без разлика на нивната возраст. Некаде, некако, моето девојче научи дека треба да биде „добро“ и да ја држи устата затворена кога некој ќе ја повреди. Не можев да издржам. Истото и го кажав на нејзиниот учител кога ја посетив следното утро. Можеби беше изненадена што не побарав момчето да биде казнето или да биде отстрането од ќерка ми. Не е дека мислам дека не треба некако да биде предупреден.

Но, тоа не е мое дете, и јас бев само загрижена дека наставникот и помага на ќерка ми да има глас. Сакав да знам дека тоа ќе ја поттикне да не ги штити луѓето кои ја повредуваат неа или некој друг. Имаме среќа што училиштето сето тоа го сфати сериозно. Но, читам приказни за училиштата кои не работат добро во такви ситуации. Ги бришат сите тие работи под тепих со клишеа со кои децата постојано се караат, момчињата се малку посилни, децата знаат да бидат разиграни и понекогаш не се добри за другите деца и тоа е нормално.

Тука сум да кажам дека тоа не го прифаќам. Не го прифаќам тоа за моето дете, ниту за твоето. Не прифаќам момчиња или девојчиња да бидат удирани дури и кога имаат 5 или 15 години. Ова не е точно. Посебно е погрешно кога такво мало девојче се плаши да каже дека момчето ја удрило затоа што ќе испадне дека не е „добра“.

Можеме и подобро од тоа. Можеме да обезбедиме подобро за нашите деца. Не ги учат вашите девојки дека е поважно да се покажат „добри“ отколку да се залагаат за себе.

До родителите на момчето кое ја удри ќерка ми по лицето: Не знам зошто твојот син го направи тоа, но му простувам. Жал ми е ако му е тешко. Жал ми е ако тој трпи емоционална болка или е збунет и не знае како да се однесува со луѓето. Жал ми е ако минува низ тешки промени или тешки околности. Му простувам и во исто време ти простувам и тебе. Но, знам дека можеш подобро.
И јас исто можам“.