Момче од Етиопија ќе ве воодушеви со своите прекрасни сини очи

Момчето по име Абуше од јужна Етиопија е родено со прекрасни сини очи кои се уште понагласени поради неговата темна кожа. Абуше е родена со мутација која влијае на развојот на пигментот во бојата на очите. Овој синдром е толку редок што погодува еден од 40.000 луѓе. На почетокот неговите родители биле шокирани од бојата на неговите очи и помислиле дека можеби е слеп.

Но, тие не можеа да направат ништо за да дознаат бидејќи беа многу сиромашни. Подоцна сфатиле дека неговите очи се всушност дар од Бога. Ерик Лафорг, француски фотограф, го запозна Абуше во 2016 година. Во тоа време, момчето живеело со својата баба во мала дрвена колиба. За жал избувнал пожар и изгорел неговиот дом и се што имал во него. Абуше и неговата баба се спасиле неповредени, освен лузна на челото на момчето.

Момчето успеало да спаси само една работа од пожарот – црвена фудбалска топка, која е неговото најголемо богатство. Неговиот сон е да игра фудбал со големите. Омилен тим му е Барселона, а идол Лионел Меси. За него вели: „Тој е како мене. Тој не е како другите.

Момче со сини очи
Другите деца, за жал, не разбираат зошто Абуше е поинаков и често го задеваат и тепаат. Но, тој не дозволува тоа да го вознемири. Тој е фокусиран да стане фудбалер за еден ден да се грижи за своето семејство.

Во 2019 година, Лафорг објави слика од Абуше со зборовите: „Никој не би му обрнувал внимание, но ако погледнете во неговите сини очи, веднаш ќе треба да престанете“.

Оттогаш, многу луѓе ја коментираа фотографијата со комплименти за уникатноста на Абуше. Да се ​​молиме за него и неговото семејство, но и за многу други слични семејства кои живеат во сиромаштија.