Момче сакало да направи нешто прекрасно за својата заедница

Едно многу посебно момче со нарушување на крвта сакаше да направи нешто прекрасно за својата заедница. Неговата приказна сигурно ќе го стопи секое срце! Во јуни 2020 година, лекарите му дијагностицираа на Адеоли „Абрахам“ Олагбеги со ретко нарушување на крвта познато како апластична анемија . На Абрахам му беше потребна трансплантација на крв, која ја доби во ноември 2020 година.

За среќа, трансплантацијата на крв била успешна, а Абрахам денес живее здрав живот. Сепак, Абрахам и неговото семејство секако се бореле низ многуте застрашувачки месеци помеѓу неговата првична дијагноза и моментот во кој лекарите биле уверени во прогнозата на Абрахам по трансплантацијата.

Фондацијата Make-A-Wish, која споделува желби со децата со критични болести, се сретна со различни желби во текот на своето постоење. Сакаа кученца и куќички на дрво, средби со познати личности и можност да го видат снегот. Огромното мнозинство на желби вклучуваат патување. Но, Авраам многу размислувал за својата желба и решил да направи нешто поинаку.

13-годишниот Абрахам, со мудрост над неговата возраст, одлучи дека сака да ги нахрани бездомниците во неговата заедница Џексон, Мисисипи. Мајката на Авраам, Миријам, се погрижи Авраам да се чувствува позитивно за неговиот избор.

Абрахам беше уверен во својата одлука, а Make-A-Wish Mississippi соработуваше со локални компании за да создаде настан во паркот Поиндекстер, давајќи му можност на Абрахам да сподели бесплатна храна за приближно 80 луѓе во еден ден.

Желбата на Авраам не завршува тука. Настанот ќе се повторува секој месец до август 2022 година – година на благослов на бездомниците со бесплатен оброк! Linda Sermons of Make-A-Wish рече: „Бевме возбудени што ова беше нашата прва филантропска желба во нашата 20+ години гранка во државата – голема пресвртница за нас“.

Дарежливоста на Авраам била многу охрабрувачка за неговите родители, кои ги учеле своите деца дека „благословот е благослов“. А Абрахам смета дека проектот е одличен. Всушност, тој се надева дека ќе продолжи да ги храни бездомниците откако ќе му истече желбата, преку непрофитна организација наречена Абрахамова маса.