Момче со Даунов синдром помага и се грижи за своите тројца браќа со посебни потреби

Откако беше посвоен од американските родители Џереми и Никол, Сајмон Кларк се пресели од родната Бугарија во своето ново семејство. За краток временски период, Сајмон веќе помагаше околу домашните работи и околу неговите тројца браќа со посебни потреби Алекс, Дејвид и Џон. Сајмон, кој има само 4 години, им помага на своите браќа да се хранат и облечат, па дури и да ги пикнат во кревет. Неговиот брат Алекс има Даунов синдром, додека другите браќа Дејвид и Џон имаат церебрална парализа. Настрана од фактот дека Сајмон е многу млад, уште поневеројатно е како го прави сето тоа иако и самиот има Даунов синдром.

Неговите родители велат дека Сајмон, иако не им помага на своите браќа, сака да игра во градината и исто така ужива во фудбалот. Џереми рече: „Тој навистина ужива да биде во друштво на своите браќа, па веднаш почна да се грижи за нив. Откако ни се придружи Симон, деновите станаа подолги, почнувајќи малку порано и завршувајќи малку порано. Останува уште време да се биде добар родител. Сајмон сака да биде со луѓе“.

„Иако знае да зборува бугарски, сепак не знае англиски, но е најзборливиот од нашите четири деца, па може да каже „мама“ и „тато“. Сè уште учи, но убедени сме дека брзо ќе го совлада јазикот, а не можеме да го кажеме истото за неговите браќа“, додаде тој.

„Воспитувањето на четири деца со посебни потреби бара многу напор бидејќи има многу што треба да направите. Клучот е да се најде радост во секоја од овие активности. Грижата за тие деца може да биде одлично искуство. Секогаш се возбудени и полни со радост. Тие стануваат среќни поради едноставни работи што другите деца понекогаш би можеле да ги земаат здраво за готово“. Мајката на Сајмон, Никол била медицинска сестра десет години пред да одлучи да биде домаќинка за да може подобро да се грижи за децата. Таа сега може да се грижи за сите нивни дневни потреби и со задоволство го гледа Сајмон како и помага.

Симон е четвртото бугарско дете што парот го посвои. Двојката тврди дека е навистина исполнувачко искуство на овие деца да им се даде добар почеток во животот. Тие се надеваат дека Сајмон (кој првично го имаше името Задок) ќе им помогне на своите браќа да напредуваат.