Момче од Жупања Свен Хорват (15) на Бадник доби ново, сосема здраво срце и нова можност за живот. Ново срце е најубавиот божиќен подарок за него и неговото семејство. Тим за хируршка трансплантација од Риб успешно изврши трансплантација на срце. Операцијата започна во петокот во 6.30 и заврши во 13.20 часот, а Свен сега успешно закрепнува.

Кога вчера во 18 часот ми се јавија од загрепската клиничка болница дека е пронајдено донаторско срце што значи живот за Свен, целосно се изгубив. Солзи течеа и едноставно не можев да поверувам што слушам. Бев толку возбудена и докторот мораше да ме смири – изјавила мајката Ѓурѓица Шумановац за Глас Славоније.

Тој посочува дека сè до Загреб и откако пристигнал во болницата, Свен пеел, бил одлично расположен и среќен што конечно ќе може да оди на училиште, бидејќи во последните три години бил изолиран поради болест и дека беше навистина премногу за него. Копнееше за друштво, за одење на училиште, за активности, сонуваше за екскурзија, а сега конечно ќе може да живее нормално – посочува неговата мајка која во петокот наутро го пратила до влезот на операционата сала, со лифтот, а потоа нејзините емоции целосно ја совладале.

Докторот и рекол дека смртноста при вакви операции е 10 проценти, дека има среќа што Свен досега не бил опериран и не бил „отворен“ и дека мисли дека нема да има проблеми, а тоа е така. . Пресреќната мајка им се заблагодарува на најдобрите супспецијалисти по кардиохирургија, д-р мед. д-р Мислав Планинац д-р Жељко Ѓуриќ Дражен Белина и д-р Мед. Доротеа Бартоничек и целиот тим за трансплантација кој на нејзиниот син му подари ново утре.

Вториот роденден ќе го прослави на Бадник На Бадник во иднина ќе го слави својот втор роденден, тие што поминале го нарекуваат срце-роденден. Поубав подарок не можеше да добие – низ солзи раскажува Ѓурѓица. А сега следи нова борба – вели дека на Свен му претстои тешко и долготрајно закрепнување, но верува дека ќе успее, бидејќи има неизмерна желба и волја да оздрави.

И тој и неговиот една година постар брат Леон страдаат од Данонова болест, ретка генетска болест која погодува само 100 луѓе ширум светот. Поради недостаток на одредени гени, нивното тело не го разградува шеќерот, што предизвикува влошување на срцето, мускулите и видот. Доколку состојбата се влоши може да завршат во инвалидска количка, а постои можност во секој момент да им застане срцето.

Им беше дијагностицирана и хипертрофична рестриктивна кардиомиопатија. Терапевтските мерки значително не ја подобруваат прогнозата и единствено што им останува е трансплантација на срце, пишува Глас Славоније . Според зборовите на неговата мајка, Свена во последно време пати од многу низок притисок, често имал вртоглавици, не можел да јаде, а веќе немал сила да стане од кревет. Неодамна беше во болница еден месец, имаше многу низок пулс, под 40 во минута, а крвниот притисок му варираше под 80 mmHg, падна на 75, на 45, 40…

Тој доби шанса да живее
– Пред шест месеци беше ставен на листата за трансплантација бидејќи лекарите цело време се колебаа поради ретка генетска болест со која досега не се сретнале. Трпеливо ја чекаше својата шанса и фала богу доби шанса да живее – изјавила мајката. Тој им се заблагодарува на сите луѓе за многуте зборови на поддршка и голема помош и ги повикува сите да го вклучат Свен во своите молитви.

Постариот брат Леон моментално е на одложување во врска со трансплантацијата. Мајката забележува дека има 54 отчукувања на срцето во минута и се држи многу подобро од Свен, нема главоболки или други проблеми, но лекарите му рекле и дека нема да може да избегне трансплантација до 19 години.