Момчињата „не ги тргнаа“ мобилните од масата, а потоа татко им им одржа лекција за сите времиња

Овој многу вообичаен тренд е нешто што не опкружува каде и да одиме – додека јадеме со семејството, кога сме во ресторан или кога се дружиме со роднини или пријатели. Бидејќи мобилните телефони сега станаа составен дел од нашиот секојдневен живот, многу е тешко да ги научиме нашите деца на разликата помеѓу „времето на мобилниот телефон“ и „времето со останатите“. Ако сте родител, знаете колку дискусии веќе сте имале за пишување пораки додека децата се на училиште, црква, вечери и семејни собири.

Се чини дека нема место каде тинејџерите нема да ги извадат своите мобилни телефони. За среќа, еден татко го има совршеното решение. Во ова видео можете да видите татко (и мајка) кои конечно се преплавени додека ги гледаат нивните синови како гледаат во мобилните телефони на семејната маса. Затоа решиле да направат нешто урнебесно. Можеби сите треба да направиме нешто слично за да се ослободиме од пишувањето пораки на семејната маса.

Иако веќе не е големо изненадување кога гледаме луѓе како гледаат во мобилните телефони за време на разни социјални активности, сепак е многу грубо кога ги набљудуваме пријателите и семејството кои се игнорирани бидејќи вашето дете постојано гледа во вашиот мобилен телефон. Овој многу вообичаен тренд е нешто што не опкружува каде и да одиме – додека јадеме со семејството, кога сме во ресторан или кога се дружиме со роднини или пријатели.

Стана норма децата да седат на маса и да пишуваат на мобилни телефони. Но, не во оваа куќа. Тато нема да дозволи тоа да се случи! Според едно истражување, Американците гледаат во мобилен телефон приближно 52 пати на ден. Без разлика дали станува збор за брз поглед на порака, долг разговор или слично, луѓето се одвоени од другите околу нив и избегнуваат интеракција. Друга студија покажа дека интерперсоналната комуникација и контактот со другите се намалуваат кога користите мобилен телефон за време на социјални собири и семејни вечери.

Истражувањето вели: „Дури и без активна употреба, самото присуство на мобилни телефони има потенцијал да ги одврати поединците да се вклучат во разговор со други, со што се намалува длабочината на меѓучовечките односи и односи. Така, на поединците им недостасуваат суптилни знаци, изрази на лицето и промени во тонот на гласот на личноста со која разговараат и избегнуваат контакт со очите“.

Ова видео покажа навистина смешен начин како да се ослободите од мобилните на семејната трпеза. Децата биле шокирани кога тато го извадил својот „застарен“ мобилен телефон. Мама почна да се смее, а момчињата, шокирани од реакцијата на тато, веднаш ги извадија мобилните телефони.

Сега е време да се потсетиме дека треба да ги тргнеме мобилните телефони од масата.