Мостот на храбрите може да издржи силни ветришта, земјотреси и 800 луѓе, а само најхрабрите смеат да го поминат

Најдолгиот стаклен висечки мост во светот Еден од најстрашните мостови на светот, Хаохан Киао во кинескиот национален парк Шинису, кој е долг речиси 305 метри и висок 180 метри, само најхрабрите туристи се осмелуваат да го поминат. Првично направен од дрво, во 2014 година беше претворен во стакло. Новото проѕирно дно е направено од плочи со дебелина од 24 милиметри.

Локалните власти велат дека стаклените панели се дизајнирани да издржат силни ветрови и земјотреси, како и „тежината од 800 посетители“.„Челичните конструкции под мостот се густо наредени, така што дури и ако случајно стаклото се скрши, посетителите нема да загинат“, рече еден од инженерите, Јанг Гуохонг.

Сепак, засега само најхрабрите се осмелуваат да ја преминат. Името Haohan Qiao, во превод Bridge of Brave Men, треба да ви даде мал увид во тоа што е потребно за да ја надминете стаклената инсталација.

Глетката на бездната е можеби најстрашната за време на преминувањето, но не и најимпресивната, бидејќи овој мост поврзува два врва на карпестиот терен на Националниот парк во провинцијата Хунан, регион за кој се верува дека е инспирација за филмот „Аватар“.

Колку и да е страшно, мостот Brave Men привлекува илјадници туристи кои бараат возбуда секоја година.