Мојата свекрва е млада, таа има само 43 години и таа е посебен случај на свекрва

Кога ќе им кажам на пријателите дека свекрва ми има само 43 години, сите ми велат – со среќа да ти е. Имам млада свекрва, се вика Марина. Таа има само 43 години. Рано се омажила. Таа имала само 18 години кога се родил мојот сопруг Раде, а една година подоцна и неговиот брат Адам. Таа и мојот свекор имале добар брак. Децата пораснале во среќно семејство. Веднаш по средното училиште, Марина завршила курс по сметководство и почнала да работи во мала фирма.

Денес таа е почитувана сметководителка во добро друштво. Кога Раде имал десет години, татко му доживеал страшна сообраќајна несреќа. Марина останала сама со момчињата. Ги научила да бидат одговорни, независни, да завршат училиште и да бидат луѓе. Кога биле доволно возрасни за средно училиште, Марина ги испратила да студираат во странство. Тие добија стипендија и таа не мораше да се грижи за нив. Барем не финансиски. Така се запознавме јас и Раде, а набрзо се венчавме.

И двајцата сме завршни години. Марина реши да ни плати за свадбата и медениот месец. После тоа, разговаравме со неа само еднаш месечно, за да размениме основни информации. Помладиот брат на Раде живее со мајка му, но Марина не го финансира. Таа често вели: „Нема да го нахранам стариот коњ“. Неодамна добивме дете, ќерка. Свекрвата честиташе, донесе подарок во вид на пелени, детски хемикалии, кашички, облека… Не бакна сите и исчезна. Таа има свој живот.

Таа оди на планинарење за време на викендите, вози велосипед, скија во зима, на море е во лето… Кога ја замолуваме да се грижи за внуката, таа вели: „И јас се грижев сама за моите деца“. Кога ја замолуваме да ни позајми пари за кирија, таа вели: „Штедете, ни мене никој не ми помогна“. Моите родители се во пензија, едвај врзуваат крај со крај. Не можам да им барам пари, но не можам ни да им го дадам детето да го чуваат затоа што се болни. Додека ние сме измачени, Марина цвета. Неодамна ни рече: „Да сакам бебе, ќе се омажам и ќе имам“.

Се разбира, понекогаш ни подарува нешто, но тоа не е доволно. Неодамна имав силен грип и мојот сопруг ме чуваше со денови. Марина дојде и ја чуваше својата внука неколку дена. Штом виде дека се чувствувам подобро, си замавна и рече: „Сега продолжете сами!“

Тоа е мојата свекрва.