Мојата снаа мора да се придржува на овие правила – Од аголот свекрвата

Една свекрва напиша список со долгови за снаата, а текстот ви го пренесуваме во целост Ако не го мислиш тоа, не кажувај го. Не мислев дека ќе треба да договорам состанок за да ги видам моето дете и внуците, но ако затоа нашата врска биде успешна, тогаш ќе го направам тоа. Потполно разбирам дека е грубо да се дојде кај некого без најава, но поради некоја причина никогаш не се најавувам на телефон, затоа што кога и да ти ѕвонам ти не ми креваш.

Јас не сум некој што се обидува да ти продаде нов килим или нова претплата за телефон. Јас сум мајка на твојот сопруг, баба на твоите деца, а ти барем би можела да ми покажеш почит со тоа што ќе се јавиш на телефон и само ќе кажеш: „Извини Дијана, имам полни раце работа и не можам да зборувам сега. Спротивно од тоа што мислиш, јас имам свој живот. Ако сакаш да се грижам за твоите деца, а верувам дека би биле воодушевени, ако ги земам мора прво да ме известиш за да можам да го сменам мојот распоред.

Ако очекувате да го почитувам вашето време и простор, ја очекувам истата пристојност. Ветувам дека ќе одговорам на телефонот кога ќе се јавиш. Сигурна сум дека моето дете не сака да биде ставено меѓу два огна, како што вие не би сакале, па ако имате проблем со мене, имајте доволно образи да ми кажете се во лице. Не ми кажувај колку убаво изгледа мојата куќа, а потоа има коментар за тебе, како „Посакувам да имаш повеќе време да уживаш со своите деца наместо да чистиш“. Имаш мали деца. Немам, си направив своја. Тоа е прилично едноставен концепт.

Мојата чиста куќа не е автоматски удар за вашите домашни вештини. Не сакам да одбивам подарок, но мислам дека е прилично јасно дека купуваме на радикално различни места. Сертификат за подарок или нешто што децата го направиле е прифатливо и ценето. Не знам дали забележа, но во мојата кујна нема црвени петли, па не сум сигурна каде точно сакаше да ги ставиш тие сувенири што сè уште ми ги купуваш.

Ако сакам да ги опсипам моите внуци со подароци, тоа е затоа што ги сакам и имам способност да го направам тоа. Не е срамота ако не можете да го вратите секој потрошен динар. Јас секогаш ќе бидам мајка. Ако двајцата се разделите поради смрт, развод или напуштање, јас сепак ќе бидам тука да ги земам парчињата. Вашите деца ќе пораснат еден ден, а потоа ќе го разберете ова.

Можеби не ги разбирам трендовите во родителството и психолошкото истражување, но според тоа што сте одлични, сигурно сум направила нешто добро. Не мора да го осудувате секој мој збор и да ми простите што претерав со некои несакани совети, но имам години и години искуство. Мора да е нешто добро. Можеби би можела да слушам некои од нив од време на време.

Спротивно на тоа што мислиш, НЕ СЕ ОБИДУВАМ ДА ТЕ КОНТРОЛИРАМ ИЛИ ДА ТЕ ОСУДАМ Добро, можеби те осудувам малку. Не можам да го контролирам. Сепак, се трудам да го сведам на минимум тоа. Јас само сакам мојот син да биде среќен и да има убав живот, а истото го сакам и за моите внуци. Мојот син е твојот сопруг, но тој е сепак син, брат, вујко и татко, сите во едно. Мора да споделите, сакале или не. Може да научите да бидете малку толерантни. Научив.