Мојата сопруга има тетоважи: Тоа не беше мој сон но добив нешто подобро

Мојата свадба беше минатата сабота. И не се оженив со девојката од моите соништа. Да ми кажевте кога бев тинејџер дека жена ми ќе има седум тетоважи и историја на дрога, алкохол и хеви метал концерти, ќе се насмеев, ќе ви дадов една од моите книги за додворување и ќе ви кажев да се прошетате. Моите планови беа многу различни, многу повеќе нијансирани со внимателно планирање. Мојот план не беше да се омажам за комплицирана девојка. Никогаш не сонував да седам на каучот со мојата идна сопруга на предбрачно советување, да го слушам нејзиниот плач и да прераскажувам приказни за пијаните ноќи, да набројувам лекови што ги користела, да признавам грешки во минатите врски.

Многу луѓе не би не споиле Тејлор и мене. Во средно училиште, веројатно нема да бидеме пријатели. Веројатно би помислиле дека сум слатко, досадно, осудувачко дете; Веројатно би ја сметал за убава, изгубена девојка, желна за забава како што треба да избегнуваат момците како мене. Луѓето како нас, со нашето потекло и историја, не треба да се среќаваат, да се заљубуваат и да си ветат живот.

Но, сè се менува. Тој зема бунтовни тинејџери од забава и добротворни соученици и ги става во брак за да прикаже нешто многу поголемо од нашата сопствена, рачно изработена, совршено испланирана љубовна приказна. Таа веруваше во него, а тој ја промени. Тејлор, која го поминала животот живеејќи од едно на друго задоволство, починала и се родила нова личност. Нова личност со нови желби и ново срце што сакаше да му угоди на Бога, да им служи на луѓето и да го сака Исус Христос над сите други задоволства.

Еве како ја гледам Тејлор. Таа е сосема нова, целосно трансформирана и сосема чиста. Тоа не е затоа што се приклучила на некоја корисна програма или затоа што навистина се „собрала“. Тоа е затоа што Бог, во Неговата неверојатна, бесконечна добрина, го зеде темноцрвениот живот на Тејлор и го направи бел како снег. Тој ги зел сите нејзини гревови, ги положил на Синот, а потоа и ја дал Исусовата праведност да ја носи како совршено бела венчаница.

Во реалноста, тоа е приказната на Тејлор и мојата приказна. Додека таа одеше кон мене, се потсетив колку не ја заслужувам како скапоцен подарок за мене. Поголемиот дел од мојот живот го поминав пеејќи песна која се фокусираше на мене. Ништо во врска со мојот живот кој вика за благослови. Сепак, Бог ме облече во бело, го стави гревот на Неговиот Син и ми даде срце што го сака Него.

Ја сакам Тејлор со се што сум. Таа е нежна, љубезна, трпелива, радосна, убава и мила. Не заслужувам да бидам во брак со некој како неа. Не го планирав, но мило ми е што не го добив она што го планирав.

Минатиот викенд се потсетив на прекрасната реалност дека Бог го заменува гревот од нашето минато за совршената праведност на Неговиот Син. Спротивно на популарното верување, денот на нашата венчавка не беше наша свадба; тоа беше приказ на најубавата реалност во вселената – дека Бог го испрати својот Син да ги откупи луѓето и да ги очисти со крвта на својот Син.

Последниот Божји план да ме соедини Тејлор и мене е уникатен приказ на Неговата милост што треба да се слави од другите луѓе (Ефес. 1:5-6). Тоа е неговата цел за нашиот брак и тоа е неговата цел во светот во целина. Јас и Тејлор учествуваме во ова шоу, а се надеваме и вие.