Мојот сопруг и јас се сакавме на погрешен начин во последните 10 години

Мојот сопруг и јас се сакавме на погрешен начин. Во последните десет години се сакавме на погрешен начин. Пред неколку недели тој и јас излеговме на вечера. Неговиот мобилен телефон и другите луѓе околу нас постојано му го одвлекуваа вниманието. Бев малку вознемирен. Како може да не знае колку ми се важни тие вечери? Како да не знае дека понекогаш ми треба малку внимание фокусирано само на мене?

Тој не разбираше зошто тоа беше толку голема работа за мене и зошто бев толку вознемирена. Се обидов да му објаснам на начин што тој ќе го разбере, но тој не. Затоа се откажав. Неколку дена после тоа имав мрзелив ден. Навистина не измив многу садови, па почна да се акумулира. Не е голема работа, си помислив. Ќе се погрижам утре. Мојот сопруг дојде дома, погледна во мијалникот и беше малку вознемирен што таму имаше валкани садови.

Го погледнав и реков: „Жал ми е, но тоа не е толку голема работа. Утре сум дома и ќе се грижам за тоа“. Потоа, исто како што се обидов да му објаснам дека сум вознемирена затоа што не добивам доволно внимание, тој исто така се обиде да ми објасни зошто неизмиените садови доведуваат до тоа да не се чувствува многу ценет и сакан. Го погледнав и му реков: „Како може неизмиените садови да направат да се чувствуваш несакано?

Ме погледна и ми рече: „Тогаш, како може да гледаш во мојот мобилен телефон за секунда да не се чувствуваш сакан?“ Го погледнав и почнав да размислувам. Да мислиме дека сме се сакале на погрешен начин. На начин на кој мислиме дека јасно ја покажуваме нашата љубов, но на другата личност не му изгледа така. Да сакаш некого онака како што сакаш да те сака не е секогаш добра работа. Секој различно гледа на љубовта.

Седнавме на каучот и почнавме да разговараме, за прв пат по 10 години. За тоа како сакаме да бидеме сакани. Како тоа изгледа за нас? Зошто ни е потребно? Како се чувствуваме? Открив дека мојот сопруг се чувствува повеќе сакан кога правам работи за да му помогнам. Како кога ги средувам садовите или му помагам кога му треба помош. Ме научи да гледам на љубовта како на квалитетно време поминато заедно. Се чувствувам сакано кога поминуваме време заедно.

На пример, додека одиме на вечера, а тој целото своето внимание го фокусира на мене. Го погледнав и му реков: „Дали навистина се сакавме на погрешен начин цело ова време? По десет години заедно, јас и мојот сопруг конечно научивме како треба да се сакаме. Потоа станав и отидов во кујната да ги измивам садовите. Мојот сопруг го зеде радиото, дојде до мене и ми рече: „Ајде да го направиме тоа заедно“.

Квалитетно време и меѓусебно помагање во едно. Полека учиме како да покажуваме љубов еден кон друг, на различни начини, заедно. После десет години сега знаеме како правилно да се сакаме. Затоа што не секогаш функционира ако сакате некого онака како што сакате да ве сакаат.

Мојот сопруг и јас гледаме на љубовта многу поинаку, но знаете што? Мислам дека ќе бидеме добро. Ќе ни биде добро затоа што знам да го сакам правилно со тоа што ќе го почувствувам тоа во мојата душа. А за мене, добро, само да речеме дека вечерва ќе одам на состанок со жена ми, без мобилен телефон“.