Мојот сопруг не ми купи новогодишен подарок

Мојот сопруг не ми купи новогодишен подарок. Наместо тоа, секој ден ми дава добри подароци. Секој ден од бракот со него го сакам уште повеќе. „Мојот најголем подарок во овој живот е да бидам твојата сопруга“. Мојот сопруг се насмеа на моите убави зборови. „Ти благодарам, душо“, одговори тој, „Многу ми значи“. Мојот подарок за него беше тоа што го ценам, а неговиот подарок за мене е секој ден. Секој ден кога ми ја покажуваше својата љубов со своите дела.

Видете, мојот сопруг не ми купи новогодишен подарок оваа година. Пред две недели му спомнав некои од моите мисли додека се возевме дома откако направивме некои задолженија. „Мислам дека не треба да си подаруваме еден на друг поклони оваа нова година“, му реков. Потоа му ги кажав фактите. Имаме само ограничено време пред да се спакуваме и да одиме да посетиме семејство кое е оддалечено 750 километри од нас. Ќе работам 12-часовни смени, неколку по ред, до денот кога ќе тргнеме на пат. Да, ние сме одлични во одложување. Во исто време, да бидеме искрени, нашите финансии се ограничени. Потоа, тука беше она што не знаев што сакам.

Размислував што би сакала, но не можев да смислам ништо што ми треба. Изминатите години од нашите животи се вртеа околу фокусирањето на важни работи како што е времето поминато заедно, сè помалку материјални работи што значат многу малку. Се ослободивме од многу „работи“ од нашиот автомобил пред да го започнеме нашето патување и беше многу убаво затоа што се чувствувавме полесно без сето тоа непотребно ѓубре.

„Знаете, немавме време да бидеме сами од јули. Можеби би можеле да одиме на состанок додека нашето семејство се грижи за нашите деца. Тоа може да биде нашиот заеднички новогодишен подарок “, предложив. Тој брзо се согласи: „Ми се допаѓа“. После неколку божиќни дружења, откако ги видов подароците што парот си ги подарува, помислив на мојот непостоечки подарок синоќа. Се сеќавам на една мината врска каде мојот партнер заработуваше многу пари. Секогаш ми купуваше накит, многу злато и дијаманти, скапа облека, се што барав. Во исто време, се сеќавам дека никогаш не се чувствував доволно убаво, или како да не сум била доволна (посочувам) за него. Живеев со постојано чувство како да не сум негов подарок, и покрај подароците што ги опсипуваше со мене. Така живеев 6 години. Работите што ми ги даде стигнаа до таванот, но сфатив дека не сум сакана.

Потоа помислив на мојот биолошки татко. Се сеќавам кога имав 19 години и се обидов да се поврзам со него. Ме однесе на шопинг, ми купи чевли од 100 долари и панталони од 100 долари. Имав чувство дека се обидува да ги надомести изгубените години и му дозволив да го направи тоа. Сепак, имав 19 години. Но, на крајот, дури и чевли од 1.000 долари не би направиле никаква разлика. Многу години подоцна, кога повторно ќе заминевме, ќе ги погледнев чевлите во плакарот и ќе сфатив дека подароците не значат ништо. Присуството значи. Конечно се ослободив од тие чевли. Но, денес разговарав со татко ми кој ме посвои.

„Мојот најголем подарок во овој живот е да бидам твојата сопруга“ Во животот имав многу, а имав малку. Но, во сите овие искуства, би променил се што имав на светот за вистинска љубов и сè што доаѓа со неа. После тие мисли синоќа му ги отворив срцето и душата на мојот сопруг пред да заспиеме. „Мојот најголем подарок во овој живот е да бидам твојата сопруга“.

Од моментот кога повторно се поврзав со мојот стар дечко, кој сега ми е сопруг, никогаш не се сомневав во неговите чувства. Честопати ми испраќаше пораки само да ме поздрави и да ми каже дека се грижи. И тоа беше во време кога испраќањето пораки на мобилен телефон не беше многу вообичаено и беше малку тешко за нас родените во 70-тите да се прилагодиме на технологијата. Се сеќавате на притискање на копчињата на вашиот мобилен телефон за да ја пронајдете вистинската буква?

Ниту тогаш не беше многу одличен во подарувањето, но секогаш беше одличен во давање љубов. Неговите дарови на љубов се вратија во времето кога ми беа најпотребни. После толку загуба, ми го даде целото срце. Секој дел од твоето срце. И сега, по речиси една деценија брак, по три деца, без сомнение во нашата љубов, не престана да ми покажува. Фала му на Бога што го олеснува испраќањето пораки.

Секој ден ми дава прекрасни подароци, подароци од неговото време, внимание и наклонетост. Тој продолжува да ми го дава дарот да ги слушам моите грижи, дарот на свесност за моите чувства, дарот на чувствителност кон моите потреби. Тој ми дава дар да се грижам за нашиот дом, постојано да ми служам и да им покажувам на нашите ќерки како мажот треба да се однесува со својата сопруга. Тој ми дава дар на почит и го цени моето мислење. Тој ми дава дар да ги поучувам нашите ќерки и ги наведува да одат поблиску до Господ секој ден.

Секако, ми подарува чиста куќа и сложени алишта, но ми подарува и се. Секој дел од него ми припаѓа мене, и секој дел од мене му припаѓа нему. Ме охрабрува да бидам подобра личност, а кога ќе се сопнам, веднаш простува. Тој ми дава сочувство, реални очекувања и многу комплименти. Толку многу комплименти што немам друг избор освен да верувам дека сум убава како што тој тврди.

Мојот сопруг не ми купи божиќен подарок. Наместо тоа, секој ден ми дава добри подароци. Секој ден од бракот со него го сакам уште повеќе. Секој ден се чувствувам повеќе сакано. Секој ден се гледам појасно низ розевите очила низ кои тој ме гледа, а секој ден се чувствувам се поблагословена додека сфаќам колку сум посебна во неговите очи.

Неговата посветеност е мојот секојдневен подарок, нашето партнерство е мојот најголем подарок, секој ден ја откриваме иднината на нашата трајна љубовна приказна – и тоа е подобро од се што може да се купи со пари.Но, јас навистина се радувам на тој датум.