Мојот сопруг не мрдна ни со прст за да помогне

Застанав зад мијалникот триејќи сад по чинија. Беше како денот по Денот на благодарноста, без разлика количеството на јадења едноставно изгледаше неверојатно големо поради нашиот мал мијалник во мобилниот дом. Она што беше важно е што се соочив со себе и ја измив големата кула од садови. Зад мене, мојот сопруг играше игра на својот мобилен телефон, а звуците на зуењето од неговата измислена битка не го смируваа моето чувство на запоставување. Тој беше целосно преокупиран со мобилниот телефон додека јас бев поробена над мијалникот.

Кога ја спомна ужасно големата количина на садови кои треба да се измијат само претходната вечер, јас искоментирав: „Нема проблем. Утре можеме да ги измиеме заедно“. Но, еве ме. Сосема сама. Мојот сопруг не мрдна со прст за да помогне. Утре треба да одам на работа, помислив налутено. Колку повеќе размислував за тоа што правам за нас, толку станував полута. Моите мисли за угнетување се хранеа еден со друг, а моето ментално незадоволство го засилуваше мојот гнев како ѓубриво.

Дефинитивно утре нема да работи. Мислев. Што ќе прави?! Најверојатно пак ќе си игра на мобилен! Работев, носејќи леб на трпезата. Тој беше дома. Мислам, не барав премногу. Само малку помош со садовите. Но, тој секогаш ги мие садовите, коментира плашливиот дел од мене. Уфф .. Да, точно е. Секогаш ги мие садовите. И тој секогаш пере алишта, рече мојот мудар дел. Да, изгледа си во право. Тој всушност прави многу работи. Па, речиси се, рече несебичниот дел од мене.

За жал, тој навистина прави сè. Ја исплакнав чашата додека моите очи талкаа кон нашата машина за кафе Keurig. Мислам, тој дури ја надополни таа вода. Пред неколку месеци забележав дека водата е секогаш полна кога и да одам да спијам кафе. Тоа беше необично за мене, па се свртев кон мојот сопруг. „Го правам тоа пред спиење“, рече тој, „Знам дека стануваш многу рано и понекогаш брзаш, па сакав да ти олеснам да не се грижиш за тоа“.

Ова е услуга за вашиот сопруг
Додека стоев и ги вадев преостанатите јајца од тавата, гледајќи во машината за кафе која секогаш беше полна со вода, ми шепна глас на разумот. Но, овој пат тоа не беше мојата добра страна како сопруга. Ова е услуга за вашиот сопруг. Бум! Реалноста ме удри како камион. Секогаш ги миеше садовите, а со тоа што го измив денеска му понудив пауза. Минатата недела ме испрати сам на базен знаејќи дека ми треба малку тишина само за себе.

Иако вообичаено целото време го поминуваше со нашите ќеркички, иако никогаш не беше сам, и иако тој беше оној на кој му требаше одмор од малите гласови кои постојано бараа внимание, ме испрати да бидам сама. Значи, што е пар чинии? Гласот на вистината повторно се појави. Бракот е услуга, а не споредба. Се чинеше дека се благословува со тоа што го прави сето ова за мене. Без разлика дали е голем или мал, тој беше горд на сè што правеше. Без разлика дали тоа беше облекување пижами, учење на нашите деца или готвење вечера, тој секогаш имаше насмевка на лицето. Тој направи многу повеќе отколку што некогаш признав.

Понекогаш е лесно да се заборави дека сатаната сака да го уништи нашиот брак . Тој сака да го потопи првиот завет што Бог го создал. Тој знае дека двајца се подобри од еден и разбира дека тим од посветени луѓе е опасен за неговиот живот. За него е многу полесно да се подели и да победи, да ги збунува паровите, да ги измами до таа мера што тие се премногу зафатени гледајќи се само во себе наместо да работат со партнерот за да ја вршат Божјата волја за нивните животи.

Кога ќе успее да внесе себични мисли и споредби во некоја личност, тогаш успева да ги одвлече погледите на мажот и жената од наградата пред нив. Наместо да одат напред, тие се како закопани и многупати целосно се откажуваат. За среќа, моите себични мисли беа многу кратки, но знаев дека мојата желба е да бидам како Исус и да служам во љубовта со која мојот брак беше благословен.

Здравиот, среќен брак, напротив, значи повеќе отколку што можеме да замислиме
Со покажување љубов кон мојот сопруг со ценење на начините на кои тој придонесува за нашето семејство, со тоа што останува понизен и со разбирање на фактот дека нашите заеднички напори создаваат прекрасно единство, не само што му служев, туку му служев и на Господ.

Работата е во тоа што во големата шема на животот, мијалникот полн со садови не значи многу. Здравиот, среќен брак, напротив, значи повеќе отколку што можеме да замислиме. Тоа значи дека нашите ќерки ќе растат во дом исполнет со смеа, а не со скршеност и вознемирени гласови. Тоа значи дека има две жици толку цврсто поврзани што страшните проблеми на овој свет нема да можат да ги пресечат. Тоа едноставно значи повеќе уживање во присуството на едни со други отколку презирање на нашата врска. Тоа значи посреќен живот. Без разлика на количината на валкани садови.

Додека ја ставав последната вилушка на фенот, забележав дека маж ми оди во тоалет. Следните 45 минути ги поминал отпушувајќи го затнатиот мијалник и ја завршил работата со бришење за сето тоа да блесне. Фала богу бракот не е натпревар.