Мојот сопруг ја зеде целата заштеда, до последниот денар од куќата со него, и не остави со бебето

Мојот сопруг ме напушти кога најмалку се надевав. Ја зеде целата заштеда, последниот динар од куќата и отиде со својата љубовница. Останав во нашиот изнајмен стан со шестмесечно бебе во рацете. Кога свекрва ми дозна, колку побрзо, толку подобро се појави пред вратата. Мислев дека сега ќе има лекција, потсмев, потсмев, но таа само кратко рече: „Спакувај ги своите работи, подготви го бебето и дојди со мене.

Се обидов да одбијам, тоа беше навистина непријатна ситуација. Свекрвата и јас не сме биле во врска од кога се запознавме. Не се приближивме, никогаш не слушнав убав збор за себе од неа и рака на срце, ниту таа не е од мене. Сепак, на мое големо изненадување, сфаќајќи во каква ситуација се најдов, свекрва ми беше единствената личност што остана со мене и ми ја подаде раката.

Дури и мојата родена мајка ми рече дека нема место за мене и за детето со неа, бидејќи таму веќе живее и мојата постара сестра со деца, која се разведе една година порано. Тоа беше моментот кога првпат и реков благодарам на свекрвата. „Ајде, ние не сме странци“, ми рече свекрвами. Го зеде моето дете и му рече: „Ајде убавице. Мама има работа, мора да те спакува. Дали сакате да живеете со вашата баба? “, И рече свекрва ми на ќерка ми. „Секако дека да, баба ќе ти раскажува приказни, ќе плетеме плетенки…“

Ја слушав и гледав и не ми се веруваше. Се спакував и отидов со неа на уште поголемо изненадување, мене и на мојата ќерка ни ја дадоа најголемата соба што ја имаа во станот и таа се пресели во една многу помала. Таа виде дека сум повторно шокирана, па ми намигна и ми рече: „А што мислеше? Да те ставам во тој мал хаос? За што ми треба повеќе простор?

Потребна ви е на вас и на детето “, рече таа и ни подготви за да јадеме. „Вие доите. Го варев вашиот зеленчук и варено месо. Мислам, ако сакаш, ќе ти направам нешто друго, но овие ги јадеа медицинските сестри во мое време. Вие сами одлучувајте “, ми рече свекрвата.

Секако дека јадев. Понудив да и ја исчистам масата и кога го зедов вишокот храна и фрижидерот, видов дека е полн со храна за бебиња, свежо овошје и зеленчук за кашата што ќерка ми ќе почне да ја јаде. Следниот ден доживеав уште поголем шок кога ми се обрати: „Знам дека овој стан не е нешто. Ако не ви се допаѓа, можеме да го продадеме и да купиме некој друг. Не се срами, можеш да ми кажеш сè што мислиш “.

И така, таа жена со ладен изглед и непријателски, започна да биди се повеќе покрај мене и тогаш сфатив дека отсекогаш била добра жена. Потоа се натажив и почнав да плачам. Нејзиното однесување длабоко ме трогна. Никој никогаш не се грижел за мене како оваа жена сега, за која мислев дека е мојот најголем непријател во животот. Таа ме прегрна и ми рече: „Добро е девојче, добро е. Мажите се суштества на кои не можете да се потпрете. Дадов се од себе да го воспитам да не биде како татко му.

Тој ме напушти кога мојот син имаше 8 месеци. Знам што значи да бидеш сама со бебе и не дозволувам да ти се случи тоа. Добро е, плачеше, сега собери се, треба да земеш млеко “.

Од ден на ден се дружевме одлично и почнав да ја гледам како мајка. Порано сакав да ја наречам така, но нешто не ми успеа. Сепак, еднаш мојот збор ми избега. Одевме со ќерка ми и налетавме на мојата пријателка. „Ова е мајка ми“, ја запознав свекрвата со пријателката. И тогаш видов потполно нова насмевка на нејзиното ладно, малку тврдо лице, кое траеше за момент.

Станавме толку блиски што разговаравме за сè и се навикнав да читам што се случува внатре во нејзиниот ладен израз. Не се осмелував да започнам само една тема и страшно ме интересираше што ќе му каже на нејзиниот син кога ќе се врати и што мисли за сето тоа. Молчеше за него, никогаш не го спомнуваше. И тогаш го добив тој одговор по шест месеци живот со свекрвата.

Заѕвони на вратата. Таа му отвори. Го слушнав гласот на мојот сопруг. „Мамо, ова е Вера. Мојата идна сопруга. Можеме ли да останеме со вас неколку дена? Се наоѓаме во финансиска криза… “ Мислев дека животот со свекрвата ми заврши, сепак тој беше нејзино дете, што и да направил.

Тогаш го слушнав нејзиниот глас, постуден отколку некогаш: „Нема простор. Тука живеат вашето дете и неговата мајка, кои сте ги ограбиле и ги оставиле сами да се грижат. А ти, девојче, внимавај, можеби и ти ќе останеш во таква ситуација кога ќе дојде и третата “, рече во здивот и ја тресна вратата толку многу што скокнав од креветот од силата на ударот.

Таа се врати во кујната и продолжи да ја прај тортата, како ништо да не се случило. Во главата веќе помислив да и олеснам и да најдам стан за мене и на ќерка ми, за да може да се смири со својот син. Дојдов и ја прегрнав и и реков: „Мамо, можам…“ „Можеш“, веднаш ме прекина, како да ми го чита умот. „Можеш да направиш шлаг, утре е роденденот нема да стигнеме, оваа торта треба да биде убава за внука ми“, рече таа и ми даде до знаење дека треба да се однесувам како да не се случило тоа.

Почнав да работам, животот минуваше добро, а потоа запознав еден човек на работа. Станав толку блиска со свекрвата што воопшто не се плашев да и кажам. После некое време решивме да се венчаме со колегата. И кажав: Тогаш нејзиното однесување се смени.

Подучени од искуството дека не треба да размислувам за најлошото и најниското за луѓето, веднаш разбрав за што станува збор – заклучи дека нашиот заеднички живот заврши. „Доаѓаш со нас, и ние ќе го издадеме овој стан“, и објаснив кратко. Повторно ја видов таа ретка, чудна насмевка на моето ладно лице што толку многу го сакав.

Ќерка ми денес има 7 години, нејзината баба се грижи за неа секогаш кога ќе биде потребно, и со нетрпение го очекува доаѓањето на нејзиното второ внуче. Кажете што сакате, верувајте во предрасуди, но свекрвата ми е ангел чувар. Да не беше таа, не можам ни да претпоставам што ќе ми се случи.