Моќен совет од младиот човек кој умира – Имам само 24 години, веќе ја избрав мојата последна вратоврска…

„Имам само 24 години, веќе ја одбрав мојата последна вратоврска. Онаа што ќе ја носам на мојот погреб, за неколку месеци од сега. Можеби не одговара на мојот костум, но мислам дека совршено одговара на ситуацијата. ” Доцна ми беше дијагностициран рак, па имам барем малку надеж дека ќе живеам долго, но најважното нешто што го научив за смртта е дека треба да бидеме сигурни дека ќе го напуштиме овој свет малку поубав не како што живеев досега, моето постоење или поточно исчезнувањето, воопшто нема да биде важно затоа што го живеев овој живот без да направам ништо влијателно и значајно.

Пред тоа имаше толку многу работи за кои се грижев и кои ми го окупираа умот. Сепак, кога дознав уште колку време ми преостанува, ми стана јасно кои работи се навистина важни. Затоа, ти пишувам за себични причини Сакам да му дадам смисла на мојот живот со тоа што ќе го споделам со вас што сфатив: Не трошете го вашето време на работа во која не уживате. Има смисла да не можете да успеете во нешто што не ви се допаѓа. Трпението, страста и посветеноста доаѓаат природно кога го работите она што го сакате.

Преземете ја контролата врз вашиот живот.Преземете целосна одговорност за работите што ви се случуваат. Намалете ги лошите навики на минимум и обидете се да водите поздрав живот. Најдете спорт што ве прави среќен. Пред се, не одложувајте, вашиот живот нека биде обликуван од вашите одлуки, а не од оние што ги носат другите Глупаво е да се плашиш од туѓи мислења и осуди. Стравот нè ослабува и парализира. Ако дозволиш да ти се случи ова секој ден ќе станува се полошо и полошо додека не остане само твојата школка. Секогаш слушај ја својата внатрешност, гласот, луѓето ќе мислат дека сте луди, а некои сепак ќе ви се восхитуваат.

Тешко ми е целосно да ви објаснам колку е важно тоа што го сфатив, но се надевам дека ќе слушнете некој кој доживеал колку е драгоцено времето. -Ценете ги луѓето околу вас. Пријателите и вашето семејство секогаш ќе бидат вечен извор на сила и љубов. затоа не треба да ги земате здраво за готово. Не сум вознемирен затоа што разбирам дека последните денови од мојот живот станаа значајни. Само ми е жал што нема да можам да доживеам уште многу големи работи.

Толку многу се грижиме за здравјето и интегритетот на нашето тело до смрт, а сепак не забележуваме дека нашето тело не е ништо друго освен кутија – пакет што на овој свет ја доставува нашата личност, мисли, верувања и намери. Ако нема ништо во таа кутија може да го промени овој свет, тогаш не е важно дали таа кутија ќе исчезне.Верувам дека сите имаме потенцијал, но потребна е и многу храброст да го сфатиме.

Можеш да лебдиш низ живот исткаен од околности, кој ти недостасува ден за ден, час по час. Или, можеш да се бориш за она во што веруваш и да напишеш одлична приказна за твојот живот. Се надевам дека ќе го направиш вистинскиот избор.

Оставете белег на овој свет. Имајте значаен живот, како и да го замислите. Местото што го оставаме е прекрасно игралиште каде се е можно. Сепак, ние не сме тука засекогаш. Нашиот живот е кратка искра на оваа прекрасна планета која лета со неверојатна брзина до бескрајната темнина на непознатиот универзум. Затоа, уживајте овде, направете го интересно и сметајте!

Ви благодарам!”