МУДРИОТ СОВЕТ НА БАБА: НЕКОИ РАБОТИ ТРЕБА ДА СЕ ЧУВААТ ВО ТАЈНОСТ ДУРИ И ОД БЛИСКИ ЛУЃЕ – „СРЕЌАТА САКА ТИШИНА“

Често се случува кога ќе доживееме нешто убаво во животот, како што е постигнување цел или некоја друга среќа, да сакаме да го споделиме со нашите сакани.

Баба ми секогаш нагласуваше дека „Среќата сака тишина“ и колку е важно да не зборуваме премногу за нашите планови, приходите, приватниот живот и стравовите.

Кога, како млада девојка, имав потреба да ја споделам мојата добра вест со сите мои пријатели, баба ми секогаш ме потсетуваше дека некои работи не треба да се споделуваат со сите.

Чудно ми беше кога ми рече дека не треба да и кажувам на неа или на мајка ми некои работи бидејќи тие се луѓето на кои најмногу им верувам. Сега сфаќам колку е тоа мудро и важно.

Баба ми ми објасни дека е важно да не зборуваме за кавги со нашите партнери бидејќи овие работи ќе се решат, а долгорочно може да влијае на туѓото мислење за нашиот партнер.

Исто така, не е паметно да споделуваме информации за нашите приходи со други луѓе од безбедносни причини, но и затоа што тоа може да влијае на нашето пријателство. Нејзината мудрост се однесува и на пријателството и на парите.

Таа ми рече дека ако сакам да задржам пријател, никогаш не треба да му позајмувам пари. Ако немам пари да најдам работа, а ако имам да не се фалам. Кога бев полна со желба и планови, баба ми често ми велеше дека нема потреба да зборувам за моите планови бидејќи ако сакам да го насмеам Бог, треба да му кажам за моите планови.

Сега знам дека има докази дека кога зборуваме за нашите цели, нашиот мозок мисли дека веќе сме ги постигнале и престануваме да се трудиме да ги постигнеме. Советите на баба ми за стравовите ми останаа во сеќавањето како еден од најважните.

Таа велеше дека ако не можеме да кажеме ништо добро за нашиот живот, подобро е да не кажеме ништо. Таа исто така нагласи дека никогаш не треба да зборуваме лошо за себе бидејќи другите луѓе ќе го направат тоа наместо нас. Кога премногу размислуваме за нашите стравови, ги привлекуваме во нашите животи.

Извор: svezazenu.net