Мудри зборови на „најсиромашниот претседател“ на светот

„Најсиромашниот претседател“ на светот е Хозе Мухика. Во текот на животот го поднесувал незамисливото, а денес пренесува лекции научени од неговите искуства. „Не е тешко да се успее во бизнисот, но да се успее во приватниот живот е многу потешко. Да се ​​биде човек е многу потешко. Го забораваме тоа“.

Ова се зборовите на авторот на филмот „Човек“, од кој можете да погледнете клип. Главниот лик е Хозе Мухика, пензионираниот претседател на Уругвај, кој го нарекуваат и „најсиромашниот претседател на светот“. Во 60-тите и 70-тите години бил член на народноослободителното движење, поради што бил затворен и поминал 13 години во самица. Откако работеше неколку години за уругвајската влада, тој беше претседател од 2010 до 2015 година. За време на неговиот живот го издржа незамисливото, а денес ги споделува со нас лекциите научени од неговите неверојатни искуства.

„Се посветив на борбата за промени, на подобрување на животот во заедницата на која припаѓам. И сега сум претседател“.

Не е лесно да се промени светот
„Се посветив на борбата за промени…сепак, доживеав многу киксови, многу повреди, извесен период бев во затвор. Ова е нормално за секој што ќе одлучи да го промени светот. Чудо е што сè уште сум тука. И, пред сè, го сакам животот“. За да бидете лидер, вредностите за кои се залагате и начинот на кој живеете мора да бидат во согласност „Се истакнувам затоа што вредностите за кои се залагам и мојот начин на живот се во согласност со општеството на кое гордо му припаѓам“.

Така функционира вистински претседател, а вака функционира претставник на вистинска демократија. Во денешно време, лидерите на различни земји не се олицетворение на вредностите на општеството од кое доаѓаат, туку им служат само на корпорациите и големите финансиски институции кои им плаќаат. Вистинскиот лидер ја претставува својата земја, а не нејзините спонзори.

Среќата доаѓа од внатре
„Или сте среќни со малку, ослободени од непотребни оптоварувања затоа што сте среќни во себе, или нема да постигнете ништо! Јас не се залагам за сиромаштија. Јас се залагам за здрав разум“.

„Откако го измисливме потрошувачкото општество, нашата економија мора да биде во постојан раст. Ако не успее да постигне раст, тоа е трагедија. Измисливме мноштво излишни потреби. Постојано купуваме ново, го фрламе старото… тоа е џабе живот! Кога купувам нешто, кога купувате нешто, не го плаќате со пари. Го плаќаш со часови од животот што требаше да ги потрошиш за да заработиш пари. Разликата е во тоа што само живот не може да се купи. ”

Не мора да биде така
Денес, најголемиот дел од светските ресурси се акумулирани во рацете на многу мала елита, позната и како „1 процент“. Тие поседуваат сè, а следниот цитат во основа објаснува зошто тоа не мора да биде така. Во светот владее алчност, его, не се грижиме за другите човечки суштества. Мора да се вратиме на она што е во нашите срца ако сакаме да напредуваме како вид.

„Уругвај е мала земја, а ние немаме претседателски авион. Не ни е гајле за него. Решивме да купиме многу скап хеликоптер од Франција, спасувачки хеликоптер опремен со хируршка опрема, за да стои настрана во оддалечените области. Наместо да купиме претседателски авион, купивме хеликоптер кој ќе биде стациониран во центарот на Уругвај за да ги спасува жртвите од несреќата и да обезбеди итна медицинска помош. Тоа е толку едноставно! Дали ја разбирате дилемата? Претседателски авион или спасувачки хеликоптер? ”

Потребен е планетарен консензус за да напредуваме како вид
„Нашата цивилизација е во фаза кога е потребен планетарен консензус, а ние се преправаме дека не го реализираме. Заслепени сме од шовинизмот и желбата да доминираме, особено во најмоќните земји. Тие треба да бидат пример! Срамно е што 25 години по потпишувањето на Протоколот од Кјото се уште одложуваме преземањето на основните мерки. Срамно е! Човекот е можеби единственото суштество способно за самоуништување“.