МУДРОСТА НА МОНАХОТ: Приказна која ќе ве научи како да реагирате кога некој ќе се обиде да ве понижи

Прочитајте и запомнете ја добро оваа приказна, па кога ќе забележите дека некој сака да ве навреди или понижи, направете го ова и од целата ситуација ќе излезете како победник! Имаше еден монах на кого му доаѓаа на совет од најоддалечените краишта, а го сметаа за личност која е секогаш мирна и за човек што е невозможно да се навреди.

Ова го слуша еден перверзник и решава да го тестира мудрецот. Отишол кај него и штом го видел почнал да го навредува и да го понижува најлошо што можел. Откако му снема навреди, застана за момент и зачудено сфати дека монахот е сè уште мирен и присебен како и пред неговото доаѓање.

Ова страшно го изнервирало негативецот, па продолжил да пцуе уште поцрно и полошо од порано, но залудно – изгледало дека тоа воопшто не влијаело на мудреците. Кога останал без клетви и ја изгубил сета своја енергија, човекот решил да му пријде на монахот и да ја дознае неговата тајна.

„Ги разбирам твоите духовни работи и како, не ти е гајле што мислат и зборуваат другите, но, те понижив и навредив, треба да научиш дека треба да се бориш за себе“, му рекол човекот. „Синко, можам ли само да ти поставам две прашања?“, прашал монахот, зборувајќи за прв пат.„Секако“, рече човекот.

„Ако ми донесеш подарок, а јас не го прифатам, кому му припаѓа тој подарок?“, прашал мудрецот. „Па, ако не го прифатиш подарокот, тогаш тој сепак ми припаѓа мене“, одговорил перверзникот. „И сега, синко, ако имаш само навреда за мене, а јас не ја прифаќам, кому му припаѓа уште?“, заклучил мудриот, се завртел и заминал, а изопачениот останал зачуден.