Муштериите се прашувале зошто редот на касата оди толку полека, а потоа го прочитале натписот и останале без зборови

Многу е фрустрирачки кога треба да чекаме ред во супермаркет. Понекогаш има голема гужва, па редиците се долги и често некој бара да ја провери цената на нешто што го купиле. Најлош случај е кога многу брзаме и имаме само пар намирници во корпата. Но, можете да го замислите притисокот врз другите луѓе кои знаат дека поради нив некои луѓе чекаат подолго отколку што треба.

Многу е интересно кога ќе се стави натпис во една продавница, што објаснува зошто линијата се движи бавно. Еден супермаркет во Шкотска сфатил дека на некои луѓе им треба повеќе време да си ја платат сметката и направиле посебна каса за луѓето да не се чувствуваат непријатно и да не брзаат со нив. Ова е многу убаво нешто особено за постарите лица или оние кои страдаат од деменција.

Луѓето кои ја губат меморијата можат да се изгубат во моментот кога ќе посегнат по паричникот за да платат. Оваа каса е корисна и за лица со аутизам и родители со мали деца. Овој маркет оваа каса ја нарече „опуштена каса“. Овде, клиентите можат да разговараат со лице кое работи таму, па дури и да побараат помош од нив за пакување храна… Оваа идеја се реализира кога Венди Мензис, советник за деменција, посети продавница и одржа пријатно предавање за деменција.

Еден од вработените тогаш предложи да се отвори посебна каса за оние на кои им е потребна. Венди вели дека на овој начин ќе може да го намали притисокот врз луѓето кои боледуваат од деменција и треба да купат некои намирници. Натписот пред касата гласи следново: „Опуштена каса

Слободно потраете онолку време колку што ви треба за да го завршите купувањето и очекувајте да потрае некое време за да ја завршите вашата исплата. Ви благодарам.”

Ова е навистина прекрасно нешто што овој супермаркет го направи за луѓето на кои навистина им е потребно.
Погледнете го и споделете го видеото со вашите пријатели: