Намалете ја цената на струјата со ТРИ мали промени, овие уреди се клучни: Поради ова добивате сметка со ОГРОМНА цифра

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го постигнете тоа. Бидејќи струјата и другите комунални услуги постојано растат, многумина бараат совети и трикови како дополнително да ги намалат своите месечни трошоци и на тој начин да заштедат. Неодамна, експертите од порталот AO.com открија три едноставни начини на кои луѓето можат со текот на времето да ја менуваат својата дневна рутина и да влијаат на нивните месечни заштеди.

Често размислуваме за тоа како обично би платиле вечера во ресторан наместо сметка или би си дозволиле кратко патување. Од друга страна, ги оставаме светлата вклучени и во просториите каде што не престојуваме, алиштата ги переме среде бел ден на 60 степени, а ја користиме и климата со отворени прозорци. И тогаш се прашуваме каде одат нашите пари. За среќа, благодарение на овие совети, ќе научите како ефикасно да заштедите пари.

Прво тие ве советуваат долготрајната топла купка да ја замените со брз – но подеднакво делотворен – туш, бидејќи на тој начин заштедувате големи суми пари. Туширањето и капењето тешко може директно да се споредат бидејќи туширањето се мери во минути, а бањањето во литри. На пример, на луѓето во просек им требаат неколку минути за да се тушираат, а просечните рачки за туширање исфрлаат приближно 12 до 20 литри вода во минута.

Луѓето ја полнат кадата со 130 до 190 литри вода во едно капење, но во повеќето случаи се тушираат и по капењето за да ги измијат остатоците од сапун. Еден од советите е дефинитивно затворање на вратата, без разлика дали ја загревате или ладите просторијата. Затворањето на вратата каде што е можно ќе ви заштеди многу енергија, а со тоа и пари.

Друг начин да ги намалите вашите месечни трошоци е да ја перете облеката на пониски температури. Во просек, на 10 степени повеќе машини им треба двојно повеќе енергија. Во превод, перењето на пониски температури заштедува многу електрична енергија.

Ако ја намалите температурата на перење од 60 на 40 степени, ќе заштедите околу 50 отсто на трошоците за струја, а намалувањето од 60 на 30 степени носи дури 67 отсто заштеда. Интересно е тоа што ако ја намалите температурата од 40 на 30 степени, потрошувачката на енергија и емисијата на CO2 се намалуваат и до 35 проценти.