Наполни 101 година: Вели дека тајната на среќниот и долг живот е во една пијачка

Ен-Би-Си 15 известува дека Мери, која живеела низ Големата депресија, повеќекратните војни и родила шест деца, верува дека уживањето во мексиканскиот пијалок е сигурен начин да се обезбеди долг живот.

На 18-годишна возраст, Мери се преселила во Мексико, каде го негувала својот афинитет за текила и живеела како сточар.

Набргу откако се преселила во Мексико, го запознала својот сопруг. Таа се вратила во Чикаго кога била бремена со своето прво дете, каде што ја променила кариерата и станала почитувана уметница која била почестена од Школата за уметност во Чикаго.

Таа за NBC 15 изјави: „Навистина сакам да цртам. Сфатив дека работите се менуваат дури и додека ги црташ. Можев да работам на нив, да ги развијам и да изгледаат реално. Ми требаше време, но немав што друго да правам освен да одгледувам еден куп деца“.

За време на разговорот со новинарите, Мери со стил го прослави роденденот почестувајќи се со омиленото пиво: Гинис.

И се чини дека многумина тврдат дека алкохолот е „еликсир за долг живот“.

На пример, кога најстарата жена на светот, Лусил Рандон, позната како сестра Андре, наполни 118 години во април, таа изјави за новинските медиуми дека „една чаша вино дневно го спречува докторот надвор“.

Рандон, која живее во Тулон, Франција, вели дека нејзиниот чувар и дава чаша вино за секој појадок.

Еден член на персоналот во домот за стари лица на сестра Андре рече: „Да, нејзината чаша вино ја одржува и можеби е тајната на нејзината долговечност. Не знам – не ги охрабрувам луѓето да пијат по една чаша вино секој ден!“