Направен е најширокиот автомобил на светот, може да собере десет луѓе

Интересно е што автомобилот порасна исклучиво во ширина, речиси двојно повеќе

Кинескиот пазар е резервиран за бројни модели на автомобили кои не се достапни во Европа или остатокот од светот.

Така, Volkswagen во Кина го продава „lamando L“, поспортска верзија на локалната „jetta“, исто како што „arteon“ е поатрактивно издание на „pasta“. „Ламандо“ се промовира како многу удобно семејно возило, но еден Кинез сметал дека тоа не е доволно. Затоа решил да го преработи за да добие своевидно XL издание. Всушност, тоа е зголемување на 5XL, што сега е неговото официјално име. И да, овој автомобил навистина постои, што го потврдуваат и бројните видеа.

Автомобилот беше проширен од едната страна, но симетријата беше задржана. Единственото отворено прашање е како е дизајниран погонот. Судејќи според брзината со која се движи, тоа поглавје не е целосно апсолвирано.

Интересно е што автомобилот порасна исклучиво во ширина, речиси двојно повеќе. Од почетните 1.831 mm, ширината на автомобилот порасна на помалку од три метри.

Погледот во кабината открива дополнителни седишта, па капацитетот на кабината сега е осум лица. Сопственикот тврди дека десет луѓе без проблем се вклопиле во кабината. Мора да се признае дека модификацијата е направена многу добро. Некој би помислил дека „ламано 5ХЛ“ пристигна директно од фабриката.