Направи 20 чучеви и цела недела добиваш бесплатно возење со гратски превоз

Дали би правеле чучеви за билет за јавен превоз? Заштедете пари додека сте малку активни? Возењето јавен превоз без билет не е голема работа, но во градот Клуж, Романија, речиси секој може да си го дозволи тоа.

Тие воведоа забавен, смешен, но пред се здрав трик кој заштедува пари и согорува калории. Имено, секој што ќе направи 20 чучњеви на станицата може да вози бесплатен јавен превоз цела недела.

Идејата за оваа „здравствена картичка“ потекна од организаторите на локалниот спортски фестивал минатата година, а во меѓувреме ја прифатија и властите на Клуж, град во Трансилванија, со цел да ги поттикнат жителите да бидат физички поактивни и да водат здрав живот.

Засега овој систем е имплементиран само на станицата Меморандумулуи Суд. Сè работи многу едноставно. Доволно е да застанете пред машината за билети на обележаното поле и да се обидете да направите 20 сквотови во рок од 2 минути. Посебен сензор ќе ви ги брои повторувањата на оваа вежба, а доколку ја завршите во дадениот рок, од машината ќе излезе неделен билет за јавен превоз.