Наставничката му донираше бубрег на момче (11) кое се бореше со рак

Наставничката донираше бубрег на момче кое се бореше со рак. За болеста на момчето дознала преку електронска пошта. Гевин Секстон имал само 3 години кога му бил дијагностициран рак на бубрегот. Едниот бубрег му бил отстранет, но туморот постојано се враќал.

Терапијата со зрачење му го оштетила другиот бубрег, а потоа семејството Секстон испратило е-пошта во која бара некој да помогне да му донира бубрег на Гевин и да му го спаси животот. Наскоро се огласи Ен Камино од училиштето Гавин, која го донираше неговиот бубрег, а датумот на трансплантацијата беше одреден на 22 февруари 2021 година.

Во интервјуто по операцијата, Гевин рече дека е возбуден што некој од неговото училиште му донирал бубрег, а не личност од друга држава. Ана рече дека била трогната откако ја видела е-поштата на семејството Секстон: „Да беа овие мои деца, би сакала некој да стапи во контакт“, рече донаторот.

По трансплантацијата, Гевин рече дека сега се чувствува многу подобро и може да се занимава со други активности кога ќе се врати од училиште, за разлика од порано кога би се чувствувал лошо по враќањето дома.

Ана рече дека била многу среќна кога слушнала од мајката на Гевин дека повеќе не му треба дијализа. И Гевин имаше важна порака за сите деца кои се соочуваат со истата ситуација како него: „Држете ја главата горе“.

Каков прекрасен пример за несебична љубов. Донацијата на органи е многу важна за нашето општество. Фала му на Бога за сите донатори.