Наставничката му поставила едно прашање на својот клас, а одговорите и го скршиле срцето

Откако им постави едноставно прашање, наставничката од трето одделение дознала тешка вистина за своите ученици. Наставничка од Денвер, Колорадо преку едно прашање научила многу за страдањата на нејзините ученици и нивниот плач за помош. Таа одлучи да ја посвети својата кариера на помагање на децата да се подготват за животот во Америка. И за да успее, Кајл Шварц, наставничка во трето одделение во основното училиште „Дала“ сакаше да знае што е можно повеќе за нејзините ученици, нивните животи и нивното потекло.

Но, откако им поставила едноставно прашање, таа ја дознала тешката вистина за нејзините ученици. Повеќето од нив потекнуваат од сиромашни семејства кои не можат да им ги дозволат на своите деца ниту основните животни потреби, вклучително и ручекот на училиште. Во тоа основно училиште 92% од учениците се во програмата за поддршка за добивање бесплатен ручек на училиште. Училиштето ја започна програмата затоа што не сака неговите ученици да бидат гладни затоа што нивните родители не можат да си дозволат храна. Така, училиштето може да им понуди на учениците готов ручек кој се плаќа со даноци.

Шварц веќе знаеше дека повеќето нејзини студенти потекнуваат од семејства кои не можат да си дозволат ручек. Но, таа се прашуваше што им недостасува дома. Зошто? Затоа што сакаше да види дали може да им помогне. Но, таа не сакаше никого да навреди или налути. Таа сфати дека нејзиното прашање е доста чувствително. Така таа смислила многу генијален начин да дознае информации за нејзините ученици без да мора директно да ги праша.

Таа реши да им го постави следново прашање на своите студенти: „Што сакате вашата учителка да знае за вас? Таа постави голема табла која им овозможи на студентите да останат анонимни. Таа им кажа на децата да напишат на лист хартија што сакаат. Тие можеа да го направат тоа кога никој не гледаше. Кајл очекуваше тажни пораки. Но, таа не беше подготвена за очајот што го споделија со неа. Некои ученици признаа дека нивните родители никогаш не биле дома бидејќи имале 2-3 работни места и постојано работеле. Некои деца немаа храна дома. А некои немаа пенкала за да напишат домашна задача.

Некои ученици признале дека биле малтретирани од други деца, а Кајл не била свесна за тоа. Следниве пораки и го скршија срцето: „Сакам мојата учителка да знае дека немам со кого да си играм“.
„Сакам наставничката да знае дека моето четиво понекогаш не е потпишано затоа што мајка ми често не е дома. „Сакам наставничката да знае дека сум загрижен бидејќи мајка ми е постојано болна и синоќа беше во болница“.

„Сакам мојата наставник да знае дека немам пенкала за да пишувам домашна работа. „Сакам мојата наставничка да знае дека често ме исмејуваат на часовите. Го мразам тоа. ” Кајл се обиде да направи нешто за некои проблеми, но таа, како учителка, не може да го поправи сето тоа. Тој се обидува да им помогне на оние кои немаат никого.

Што мислиш за тоа?