Најсиромашната земја во Европа може да се пофали со најголемата винарска визба во светот: Ви треба велосипед или автомобил за турнеја

Подрумот е организиран како град за себе. Секој агол претставува „улица“ именувана по сортата што ја зачува, на пр. Пино, Марло, Каберне Совињон… Колку просторот е како град ни кажува и фактот дека можете да возите велосипед или автомобил низ подрумот… Во пештерите на Милестии Мици, во Молдавија.

Ја нарекуваат најсиромашната европска земја. Се наоѓа меѓу Романија и Украина, а брегот на Црното Море се лизна за влакно – го спречи Украина, која држи појас до морето широк околу два километри. Но, затоа има нешто што никој друг го нема, а можеби таму го нашла спасот. Ова е Молдавија, која ја има најголемата винарска визба во светот. Milestii Mici е името на комплексот кој е основан во 1969 година со цел чување и зачувување на висококвалитетни вина.

На влезот во Милестија Мици дури ќе ве пречека фонтана за вино во форма на големо буре. А потоа патот ве носи под земја, каде што се чуваат шишиња со најдоброто вино на температури од 12 до 14 степени.

Некои од нив постојат со децении, а овде ќе најдете вкупно два милиони шишиња. Најголем дел од нив се црвени вина, 20 отсто бели и 10 отсто десертни вина, пренесува punkufer.hr. Подрумот се протега на 200 километри. Додуша, само мал дел од 55-те километри е во употреба, но сепак е импресивен.

Тоа го потврдува и фактот дека во 2005 година Milestii Mici влезе во Гинисовата книга на рекорди како најголема колекција на вино во светот. Подрумот е организиран како град за себе. Секој агол претставува „улица“ именувана по сортата што ја зачува, на пр. Пино, Марло, Каберне Совињон…

Колку просторот е како град ни кажува и фактот дека можете да возите велосипед или автомобил низ подрумот. Молдавија ја негува традицијата на лозарството со илјадници години, а за време на Советскиот Сојуз ги снабдувала со вино сите републики. Секое друго шише консумирано во СССР потекнува од Молдавија.

Оваа визба е еден вид музеј: можете да го видите автомобилот што го користеле Путин, Ангела Меркел и Џо Бајден при посетата, најскапите вина во светот, егзотични вина со лековити билки, колекција што му припаѓа на озлогласениот нацист Херман Геринг (запленети од страна на Русите по окупацијата Германија)…

Во една прилика оваа визба ја посетил Јуриј Гагарин, советски астронаут и воен пилот, а при посетата на винаријата – се изгубил!

Во денешно време, туристичките водичи се шегуваат дека очигледно му било полесно да отиде во вселената отколку да најде излез од оваа метропола на пијалоци.

Ако сакате да се почестите, добредојдени сте: цената за влез и дегустација е околу 60 долари, а ако сакате малку подолга турнеја со водич која вклучува раскошна вечера и дегустација, ќе потрошите речиси 200 долари. Најскапата колекција ја сочинуваат вина кои чинат околу 500 евра.