Најсреќниот човек на светот: Преживеал авионска несреќа, шест пати ја измамил смртта и добил лотарија

Франо е роден во 1929 година, во Дубровник, а се прославил по тоа што неколку пати ја избегнувал смртта.

Како наставник по музика често ги менувал градовите каде што работел, па работел и во Модрича во Босна и Херцеговина. На патување во Оџак во 1957 година се случила несреќа: само тој и возачот останале во автобусот и испиле ракија. На еден свиок автобусот продолжи право иако возачот го вртеше воланот надесно. Тие ја пробиле оградата и паднале во реката Босна, која таму била плитка, па не се удавиле. Тој немаше поголеми повреди.

Следната година со воз отпатува од Сараево до Дубровник. Голема карпа паднала на шините поради невремето и возот излетал и паднал во студената река Неретва. Тој успеал да се извлече себеси и жената со која патувал од вагонот, а од водата ги извлекле селаните од Грабовица каде се случила несреќата. Загинаа 17 патници.

Меѓутоа, несреќите што ги доживеал и преживеал не завршиле тука.

Кога неговата мајка тешко се разболела во Риека во 1962 година, тој работел во Дарувар и решил да лета од Загреб да ја посети мајка си. Тој седеше до вратата за итен излез во опашката на авионот.

Таму ја сретнал стјуардесата Розика, со која станал и разговарал. Авионот ненадејно се урнал во карпа.

„Одеднаш се разбудив во болница во шок соба. Во весникот прочитав дека авионот паднал во карпа, а падот од 800 метри височина го преживеавме само јас и Розик, додека 20 патници и членови на екипажот загинаа. Паднав во стог сено“, ја раскажа својата неверојатна приказна.

После тоа имал сообраќајна несреќа уште три пати. Тој прво за малку ќе изгорел со својот камион, а потоа автомобилот експлодирал, а кога се движел по серпентините кон Карлобаг, на патот му се испречила камионската приколка на УНПРОФОР. Автомобилот излетал во провалија, а Фране на дрво, кое го фатил додека паѓал.

Имал среќа и на лотарија. Во 2002 година седеше пред телевизорот и ја чекаше ждрепката. Кога водителката го прочита последниот број, Фране почна да слави. Ја погодил неделата и добил речиси 7 милиони куни. Купил куќа во Петриња, ја украсил, а до неа изградил капела. И тогаш сиромашниот почнал да му ѕвони на вратата. Тој купил вкупно 25 автомобили за пријатели и роднини.

Мислам дека беше многу посреќен додека не ги доби тие пари“, вели новинарот Сенад Пашиќ, кој го направи последното интервју со Фран.

Селак почина на 87 години, а многумина веруваат дека треба да се сними филм за овој најсреќен или најнесреќен човек на светот.