Најсреќниот ЧОВЕК на светот ја откри својата одамна скриена ТАЈНА: Што се случува во неговиот МОЗОК, науката никогаш досега не РЕГИСТРИРАЛА!

Среќата нема никаква врска со околностите и ситуациите во кои живеете, таа не зависи од луѓето или парите, туку исклучиво од нас самите

Научна студија од Американскиот универзитет во Висконсин-Медисон, која ги проучувала мозочните активности на луѓето кои штотуку почнуваат да медитираат, долгорочните медитатори и луѓето кои воопшто не медитираат, покажала дека мозочните бранови на луѓето кои медитираат укажуваат на намалена стрес и негативни чувства.дека се посмирени и посреќни.

Но, од сите испитаници, најмногу внимание привлече Метју Ричард, будистички свештеник и долгогодишен медитација. На главата му биле прикачени 256 сензори кои му ја мереле електричната активност на мозокот додека медитирал Метју Ричард на 26 години како млад научник отишол на Хималаите, а станал будистички свештеник. Тој ги помина последните 50 години учејќи како да биде среќен.

Неговиот мозок произведува невообичаено високи нивоа на гама зраци, поради што има неверојатна моќ за контрола на умот, а неговиот мозок произведува нивоа на гама зраци (поврзани со свесноста, вниманието, учењето и меморијата) кои никогаш претходно не биле снимени.

Но, уште поважно, мозокот на Ричард покажа невообичаено висока активност во левиот префронтален кортекс, во споредба со десниот, што му дава огромен капацитет да доживее среќа и да ја намали склоноста кон негативност. Во основа, неговата способност да се чувствува среќно и адекватно да реагира на стресот била поголема од онаа на сите други испитаници.

Неговите социјални и генетски предиспозиции не укажуваа на такви потенцијали, иако е невозможно да се знае како функционирал неговиот мозок пред да почне да практикува ригорозна медитација. Но, се повеќе и повеќе неодамнешни студии покажуваат дека медитацијата го менува мозокот, ја намалува, на пример, амигдалата, која е одговорна за доживување страв и интензивни емоции.

Секоја форма на пракса која нè учи како подобро да ги разбереме и набљудуваме навиките на нашиот ум, начините на кои тој создава состојби и расположенија, всушност е медитација. Иако функционира само ако се применува на долг рок, Ричард вели дека 15 минути дневно се доволни за да почнеме да ја менуваме внатрешната атмосфера што ќе влијае на тоа како го доживуваме светот.

Среќата е вештина што треба да се научи – вели Ричард, кој сподели и пет едноставни совети кои немаат врска со медитација, но се исклучително корисни.

Не грижете се
– Не грижи се за ништо. Ако наидете на некои потешкотии и проблеми и ако има решение за тоа, направете го тоа. Ако нема решение, нема смисла да се грижите бидејќи на тој начин проблемот само станува се поголем. Опуштете се. И размислете за други корисни работи што би можеле да ги правите. Најдете друг начин – советува Ричард.

Вежбајте среќен живот
– Постојат многу фундаментални човечки квалитети кои се исклучително важни за среќен, исполнет живот и оптимално функционирање, како грижа, љубов, добрина, внатрешна слобода и внатрешен мир. Не можете да ги подобрите тие карактеристики без вежбање, а за вежбање е потребно време, вели Ричард.

Најдете ја вашата страст
-Кога имав 20 години бев збунет барајќи вештина која би можела да ја вежбам и која ќе му даде смисла на мојот живот. Во еден момент мора да се запрашате што е навистина, навистина важно – вели најсреќниот човек на светот.

Како што рекол грчкиот поет Аристофан, образованието не е само полнење вазни, туку и палење пламен. И тој пламен му дава смисла на животот. И тој пламен не е секогаш таму каде што мислите дека може да биде. Постои област, вештина што ќе ве исполни и инспирира. Побарајте го и направете се што е потребно за да го постигнете она што го сакате.

На сите им посакувате среќа
– Бидете алтруисти и посакувајте секој човек на светот да најде среќа. Зошто би исклучил некого? Да му посакаш некому среќа не значи дека сака да прави лоши работи, да лаже, да малтретира бидејќи тоа никому не носи среќа. Тоа значи дека сакаат да бидат сочувствителни и ослободени од страдање, гнев, ароганција, нарцизам. Алтруизмот значи да се сака само добро кај луѓето – истакнува Ричард.

Помогнете им на другите
– Каде и да одам, одам со цел да помогнам некому. Зошто инаку би одел и би патувал некаде? Се чувствувам совршено добро таму каде што живеам, на Хималаите. Секогаш кога ќе слезам од Хималаите, сакам да помогнам некому. Во спротивно секое заминување од дома би било губење време.