Најстарата жена на светот доживеа 122 години. Ја надживеала својата внука и го познавала Ван Гог

Пред сто години, просечниот животен век на човекот бил некаде во средината на 1930-тите. Денес, глобалниот животен век е 72 години, а во некои делови од светот се приближува до 90. Во основа, си дадовме цел живот дополнителен за само еден век. Сепак, колку и да се зголемил животниот век, сепак има малкумина кои живеат до сто. Најстарата личност која некогаш доживеала 122 години Жан Луиз Калмент е родена во 1875 година во Франција.

На почетокот на 20 век, Жана веќе беше во средината на дваесеттите години и живееше до 1997 година. Беа потребни само уште три години за да биде првата жена во светот што живеела дури три века. Меѓутоа, на 122-годишна возраст, Жан Луиз Калмент е запишана во Гинисовата книга на рекорди како личност која живеела најдолго. Таа е родена десет години по завршувањето на американската граѓанска војна и десет години пред Толстојовите „Војна и мир“ за првпат да бидат преведени на англиски јазик.

Таа почина во годината кога Тони Блер беше избран за британски премиер. За време на нејзиниот живот, таа била сведок на пронајдокот на светилки, телефони, автомобили, телевизија, компјутери, атентатот на Франц Фердинанд и тројца американски претседатели, двете светски војни, ерата на џезот, Хирошима, Црното движење на САД и подемот на Интернет. Таа, исто така, го запознала Ван Гог Жан Лузи, дури и лично го запознала Винсет Ван Гог. Таа имаше 13 години, а нејзиниот иден сопруг поседуваше продавница за сликарство во Арл – каде Жана понекогаш помагаше.

Во тоа време, непознат сликар доаѓал неколку пати да купи платна. Жана не била импресионирана од тоа што се запознала со еден од најпознатите сликари и коментирала дека е грд, отечен од алкохол, а околу него секогаш се шири непријатна миризба. Најстарата жена на светот ги надживеа не само своите деца, туку и нејзината внука. Нејзиниот сопруг починал кога имал 74 години (отруен од расипани цреши), ќерката кога имала само 36 години (пневмонија), а внуката кога имала 37 години (сообраќајна несреќа). Жана потпишала договор за доживотна алиментација на 90-годишна возраст, а мажот од другата страна на договорот, кој бил 40 години помлад, сметал дека ќе ја преживее и ќе го добие нејзиниот стан.

Наместо тоа, Жана го надживеа и неговото семејство мораше да продолжи да го поддржува дури и по неговата смрт. Последните неколку децении од животот ги поминала во дом за стари лица каде што секогаш била најстара, но редовно ги надживувала другите станари. Честопати, кога ќе слушнеме за некој над сто, се прашуваме која е неговата тајна, надевајќи се дека постои некој таен трик кој може да ни помогне да доживееме длабока и среќна старост. Жана била религиозна католик која одела во црква, но не верувала во задгробниот живот.

На многу млада возраст се омажила за богат братучед и затоа секогаш била слободна да се занимава со своите хоби, како што се тенисот и велосипедизмот. Кога наполнила сто години, сè уште возела велосипед! Таа користела маслиново масло како навлажнувачки крем за лице, а маслиновото масло исто така заземало видно место во нејзината исхрана. Но, и покрај нејзиниот активен животен стил, за Жана не може да се каже дека живеела сосема здрав живот, без никакви пороци и штетни навики. Познато е дека пушела цигари. Сепак, таа обично не пушела повеќе од две цигари дневно. Џин сакаше вино, чоколадо и пржена храна – понекогаш премногу.

Негувателите на нејзиниот дом за стари лица известија дека таа понекогаш јаде половина килограм чоколадо неделно. Има уште еден фактор што секако придонел за нејзината долговечност: таа била многу опуштена личност која наводно не била често под стрес, а се чини дека била и духовита личност. Во едно интервју, кога имала 119 години, еден новинар се обидел да се пошегува на неа велејќи: „Ова би можеле повторно да го направиме следната година.“ Жана веднаш одговорила: „Не разбирам зошто да не. Не изгледаш толку лошо“. Иако имало и други кои тврделе дека се постари, никогаш немало извод од матична книга на родени за да го докажат тоа, така што Калмент остана најстарата снимена личност која некогаш живеела.