Најстарото копнено животно во светот го слави својот 190-ти роденден

Северноатлантскиот остров Света Елена го слави роденденот на најстарото живо копнено животно во светот – џиновската желка од Сејшели по име Џонатан, која наполни 190 години. Куќата на гувернерот на островот, каде Џонатан го помина поголемиот дел од својот живот, го одбележува овој повод со отворање на три дена за посетителите кои сакаат да го прослават „историскиот настан“.

Иако нема вистински запис за неговото раѓање, се верува дека Џонатан е роден околу 1832 година. Таа била донесена во Света Елена од Сејшелите во 1882 година како подарок на Сер Вилијам Греј-Вилсон, кој подоцна станал гувернер. Џонатан всушност би можел да биде стар дури 200 години, вели Мет Џошуа, шеф за туризам на Света Јелена. На Света Јелена, Џонатан е нешто како славна личност. Постарото животно живее покрај три други џиновски желки – Дејвид, Ема и Фред.

Иако староста го остави Џонатан слеп и без сетило за мирис, неговиот слух е одличен. Според Гинисовата книга на рекорди, тој добро реагира на звукот на гласот на неговиот ветеринар. И покрај тоа што некои од неговите сетила сега откажуваат, ветеринарот на Џонатан, Џо Холинс, изјави за Гинисовата книга на рекорди дека животното сè уште има многу енергија – иако тоа варира во зависност од временските услови.

„Во благите денови, ќе се сонча, со долгиот врат и нозете целосно испружени надвор од својата обвивка за да ја апсорбира топлината и да ја пренесе до неговото јадро“, рече Холинс.
Во постудено време, претпочита „да се закопа во лисја или исечоци од трева и да остане таму цел ден“.

„И покрај неговата возраст, Џонатан сè уште има добро либидо и често се гледа како се парат со Ема, а понекогаш и со Фред – животните честопати не се особено чувствителни на полот“, додаде Холинс, пренесува Телеграф.