На девојката и кажале дека е дебела и грда, а реакцијата на нејзината мајка ги изненадила сите

Момчињата почнале да и викаат на девојката на базенот дека е грда и дебела, а реакцијата на нејзината мајка ги изненадила сите. Еве што им порача таа: „Ми се гади од луѓе кои воспитуваат груби деца. Навистина ме чуди што родителите сè уште не ги воспитуваат своите деца да бидат добри. Покрај тоа, тие го бранат своето лошо однесување.

Денеска на јавниот базен ќерка ми и син ми си играа со играчки од ајкули. Две момчиња на нејзина возраст допливаа до нив и се обидоа да ги земат тие играчки. Бидејќи ќерка ми е навистина добра душа, им даде играчки за да можат и тие да играат. Момците ги зграпчија и отидоа малку подалеку да си играат. По неколку минути ги слушнав како разговараат со неа. Но, тоа не беше љубезен разговор, почнаа да ја навредуваат во лице.

„Тој рече дека си дебела и грда“, гласно рече едно момче. Другиот веднаш одговори: „Не, тој рече дека си дебела и грда“. Морав да се вклучам. Има многу груби деца. Моите деца уште од мали нозе учат да се однесуваат учтиво кон другите. Зошто на другите им е толку тешко да го учат своето дете? Отидов до работ на базенот и ги замолив момчињата да ми дадат играчки. Тогаш им реков дека нема причина да зборуваат така со некој кој е доволно учтив да сподели со нив. Тие отрчаа кај мајка им, а јас им викнав: ‘Сè уште треба да и се извините’. Додека ја тешев ќерка ми, која беше на работ на солзи, мајката на момчето доплива до мене и почна да вика дека не треба така да зборувам со нејзините деца.

Не сакам викање или конфликти, но уште помалку ми се допаѓа тоа однесување. Јас сум луда. Доволно ми беше што децата лошо се однесуваа кон ќерка ми. „Вашите деца и кажаа на ќерка ми дека е грда и дебела, откако убаво ги остави да си играат со нејзините играчки. Треба да се извинат“. Нејзиниот одговор: „Па, има само едно мое дете. Другиот е од соседот што го земавме со нас. И тие не го кажаа тоа и нема да разговарате со нив така.

„Јас го слушнав тоа, а исто така и другите“, реков, „и да не беа намерно злобни кон потполно странец, немаше да кажам ништо“. Таа не се грижеше. Таа не сакаше да ја признае вината. Таа постојано го креваше гласот кон мене. „Никогаш не би му рекла такво нешто на вашето дете“, вели возвишено таа. „Никогаш не би морала“, реков, „затоа што ќерка ми е воспитана“. Со тој коментар заврши дискусијата.

Но, никогаш не се извини. Таа го прегрна својот син, му кажа дека го сака и дека ќе си игра со пријателите. Ниту другото дете не се извини. Нула последици за нивните грди зборови. Ниту една научена лекција. Тие си го продолжија денот без сочувство за болката што и ја нанесоа на ќерка ми. Беше јасно во каква средина се израснати. Родители, на овој начин можете да ги изневерите вашите деца и луѓето со кои вашите деца доаѓаат во контакт. Нашите деца учат од нас. Тие учат од нашите реакции. Тие учат како да се справат со тешки ситуации. Тие учат во вакви моменти.

Денеска моето дете научи дека секогаш ќе ја бранам, дека мајка и ќе ја штити без разлика на се, особено кога се во прашање насилниците и нивните подеднакво груби родители. Тие деца на базен научија дека, без разлика на грешките и лошото однесување, нема да има никакви последици за нив. Што мислите, чие дете научило поважна лекција? Воспитувајте ги вашите деца на вистински начин. Ако не, тогаш бидете подготвени тоа да го направат мајките како мене“, пренесува порталот Love What Matters .