На денот на свадбата мојата баба ми го кажа ова и и сум многу благодарна – Во овие 30 години брак не сум имала никакви проблеми, ниту со сопругот, ниту со децата

Ако вашиот семеен живот пука во шевовите, вашите деца не слушаат, време е да се обратите на мудрите совети на нашите постари. Ова се упатствата што ми ги даде баба ми пред да се омажам, пред 30 години. Како што покажа времето, тие ми помогнаа да поминам низ сите брачни кризи, да избегнам деструктивни конфликтни ситуации, да одржам љубов и да подигам прекрасни деца!

Совет од баба:
Не се расправајте со сопругот пред децата. Во спротивно, повеќе нема да ве почитуваат и двајцата ќе го изгубите авторитетот. Резултатот е непочитување и непослушност на децата. Мажите се повеќе подготвени да помогнат отколку да следат наредби. Само натерајте го вашиот сопруг да сака да го прави она што вие го сакате на убав начин.

Најголемата вредност е семејниот мир. Држете го, бидете во можност прво да простите и да зборувате. Не чистете ако сте нерасположени. Ако не сте во мир со себе, само ќе создадете поголем хаос. Немојте да бидете мрзливи да научите нови работи. Само образована мајка може да има паметни и добро воспитани деца.

Не бидете љубоморни, за да не го уништите вашето семејство. Ако мажот ја сака и почитува својата жена, тогаш никогаш нема да ја изневерува.
Секогаш подготвувајте вкусна храна и убаво украсете ја. Мажот не е животно што само јаде што и да му се сервира.

Почитувањето е главната работа во семејството. Ако има почит, ќе има љубов која ќе трае вечно.