На наставничката и беше доста од се, па им напиша порака на родителите. Таа доби неочекуван одговор!

Наставничката, на која и беше доста од се, реши да ја искаже својата фрустрација на социјалните мрежи. Но и во соништата не го очекувала одговорот што го добила. Џули Марбургер отсекогаш сонувала да стане учителка. Но, две години подоцна, тој сон полека почна да станува кошмар.

45-годишната наставничка вели дека и е доста од непочитувањето кое постојано го добива од учениците и нивните родители. Нејзината фрустрација ги надмина сите граници откако еден инцидент толку ја потресе што повеќе не можеше да издржи или да продолжи да работи. Кога Џули се обидела да го дисциплинира ученикот на час, тој веднаш ја повикал мајка си. Џули вели дека нејзината мајка ладно ја покрила пред учениците.

Тогаш Џули сфати дека и е доста од се. „Веќе донесов одлука да престанам со наставата на крајот на оваа година, и поради тоа денес не знам дали ќе издржам толку долго“, напиша таа по инцидентот.

Џули отиде дома и објави многу популарна порака на Фејсбук. Рекла дека се мора да поднесува од ден на ден со стиснати заби. Таа испрати слики од нејзината училница на кои се гледаат учениците како постојано кинат нешта без никакво размислување. Многу од овие работи морала сама да купи, бидејќи не и даваат пари за дефекти и поправки во училницата.

„Наставниците се едни од најљубезните и најдарежливите луѓе што некогаш сум ги сретнала и не се третираат со почит“, рече таа. Не е тајна дека наставниците не заработуваат многу. Нив ги води страста за работа, а не желбата за богатство. Но, Џули вели дека недостатокот на поддршка од родителите и администрацијата довел до тоа наставниците да не можат да ја вршат својата работа. На крајот на краиштата, непочитувањето и критиката едноставно полека ја гасат таа оригинална страст.

Во својата објава Џули напиша:
„Оваа недела е завршување на оценките, а речиси половина од моите ученици ќе паднат бидејќи немаат завршено многу (8-10) задачи и обврски. Повеќето од овие ученици и нивните родители не се грижат во последните месеци, но како што се приближуваше завршетокот на оценките, тие почнаа да ми пишуваат пораки и да се обидуваат да ми се јават. Сега веројатно ќе ја поминам целата наредна недела избегнувајќи повици од лути родители кои бараат да знаат зошто го уништувам нивното дете.

Мојот администратор ќе бара објаснување зошто дозволувам толку студенти да паднат без да им помогнам на никаков начин, иако сум направил речиси се освен што не сум завршил задачи за нив. Го очекувам тоа, бидејќи тоа се случува на крајот на секоја година и половина од годината“. Сè се сведува на фактот дека денешното општество промовира многу лош став:

„Родителите само треба да престанат да се гушкаат и да им се препуштаат на своите деца. Џули не е прва, ниту последна што објавила вакво нешто. Објавата на Јулија доведе до преполни чаши за другите. Очекуваше дека нејзиниот пост ќе го прочитаат само неколку луѓе, а половина дека ќе и се налутат, особено кога станува збор за нејзините родители. Но, на нејзино изненадување, нејзината објава брзо стана популарна, а коментарите од целиот свет почнаа да пристигнуваат.

„Бев загрижена дека луѓето ќе бидат навредени ако мојата порака почне да се шири, но всушност добив поголема поддршка од кога било“, рече таа. Иако Џули не ни сонувала дека нејзината објава ќе привлече толкаво внимание, таа сега сфаќа дека ги погодила конците на секој наставник кој се чувствува како неа.