На ова поле фрли тони кори од портокал, а 16 години подоцна резултатот го запрепасти светот!

Научниците не знаеле дека ова е можно… Со децении, земјите ширум светот ги палат своите дождовни шуми, особено во Јужна Америка, каде, на пример, се расчистуваа огромни површини земја за да се развие индустријата за палмино масло. Но, за среќа, има луѓе кои се обидуваат да ги спасат овие важни екосистеми, како овој пар од Америка. Даниел Јанзен и Вини Халвас од Универзитетот во Пенсилванија потпишаа договор со производител на сок од портокал во Костарика и им понудија интересен предлог.

Двојката побара од компанијата да донира дел од нивното шумско земјиште на заштитеното подрачје, а за возврат компанијата може да го исфрли нивниот отпад од кора од портокал на претходно одредена област без трошоци. Тоа беше интересна понуда, и компанијата се согласи. Поле покриено со кора…

Една година подоцна, конкурентска компанија која го произведува истиот сок од портокал ја тужеше првата компанија затоа што престана да го отстранува својот отпад на местото каде што тоа го налага законот. Додека се тврди дека кората од портокал ја загадила земјата. До моментот кога првата компанија мораше да го прекине експериментот, таа истовремено истовари 1.000 камиони кои произведоа повеќе од 12.000 тони кора. Тогаш експериментот беше заборавен и земјата остана недопрена повеќе од една деценија.

Пред да заврши експериментот, двајца американски екологисти објавија фотографии од овој терен на локацијата. Но, кога се вратиле 16 години подоцна, повторно имале потешкотии да го најдат.

Се разбира, тие беа на вистинското место, но пејзажот беше целосно трансформиран. Во текот на изминатите 16 години, кората од портокал се намали и ги постави темелите за развој на нов живот во обновениот пејзаж. Џунглата доби сосема нов живот. Дрвјата станаа високи и силни, а неколку видови животни, вклучително и мајмуни, се преселија во областа. Неверојатното откритие на овие екологисти им даде нова важна лекција на еколозите: се покажа дека целосно соголените области можат да се вратат во живот без никакви проблеми. Јанзен и Халвас конечно успеаја да ја лоцираат областа што ја обновуваа сите овие години. Таа е покриена со вегетација која порасна во текот на овие 16 години.

Благодарение на распаѓањето на кората од портокал, еколозите открија нешто неверојатно, нешто што дури може да ја промени иднината на нашата планета. Се надеваме дека ќе инспирира уште многу слични проекти во блиска иднина.

Ова е навистина за пофалба! Споделете го ова со вашите пријатели