На Острог не се оди кога вие сакате, туку кога Свети Василиј ќе ве повика

Свети Василиј е еден од најпочитуваните светци во нашата нација, а меѓу Македонците е познат и како Чудотворец. Роден е во 1610 година како Стојан Јовановиќ во селото Мркоњиќи, близу Требиње. Поради стравот од данок во крв, неговите родители го пратиле во осамениот манастир Завала на 12-годишна возраст.

Неколку години подоцна, тој се преселил во манастирот Тврдож (Требиње), каде што присуствувал на монашки училишта. Тој ја стекнал титулата архимандрит и отишол на турнеја низ големите православни центри на Света Гора и во Русија. Во 1638 година бил ракоположен за митрополит. Починал во 1671 година во Острог, каде неговите мошти се уште се чуваат и денес.

Овој голем светец го добил прекарот Чудотворец од страна на луѓето. Неговите чуда беа забележани веднаш по напуштањето на неговиот земен живот: од карпата до која е закопан, почнала да расте лоза. Седум години подоцна, во сон, му се појавил на игуменот во Жупа, кај Никшиќ, барајќи од него да оди под Острог и да го отвори гробот.

Игуменот го пронашол недопреното тело на светителот, околу кое се ширел мирис на млад босилек. Дури и денес, кога го посетуваат Острог, верниците тврдат дека го чувствуваат истиот, благ мирис сличен на босилек.

Свештениците тврдат дека Василиј е Чудотворец кој не простува и дека строго ги казнува неверниците. Ако ветите нешто пред неговите мошти, не се осмелувајте да го погазете тоа. Свети Василиј одлучува дали вашата желба ќе ви биде ислушана, и ако не сте доволно праведни, велат тие, тој нема ни да сака да прифати подарок од вас

Приказната за жената од Херцеговина која се пофалила со големата сума што ја оставила под Острог, кружела меѓу народот. Во сон, светителот и се појавил одбивајќи и ги парите, а утрото кога се разбудила парите биле вратени кај неа – ги нашла на креветот, под перницата.

Меѓу народот се раскажува и друг настан од 1895 година. Додека Босна и Херцеговина беше под австро-унгарска власт, луѓето се собирале во Билеќа за да побараат пасоши за Црна Гора, сакајќи да го посетат Острог. Шефот на Котор, г. Адамовиќ, надлежен за тоа, ги отфрлил нивните барања со зборовите: „Залудно ме чекате! Јас не ви давам пропусници за Острог!

Зошто одите таму, глупави луѓе, кога нема ништо за вас, освен тој сув труп што го ставија во ковчегот и го прогласија за светец! “ Велејќи ги овие навредливи зборови, тој се свртел и паднал по скалите, по што поминал два цели месеци во болница