На плажата видела куче кое не го трга погледот од морето – Се натажила кога ја открила неговата вистинска приказна

Ова куче стана икона, а мештаните редовно се грижат за него, го хранат и му обезбедуваат здравствена заштита. Џоли Мехиа и нејзиното семејство решија да го посетат шпанскиот остров Пунта Негра, а на една од плажите имаа што да видат – осамено куче кое стои покрај морето и постојано гледа кон морето. Кучето не престанува да го чека својот сопственик. Откако Мехиа и нејзиното семејство се населиле покрај брегот, им пришло куче кое не изгледало како скитник, но изгледало многу осамено.

„Тоа може да се случи. Носеше ѓердан околу вратот и крзното му беше чисто“, изјави Мехија за Додо. Го галев, чекајќи го неговиот сопственик, но поминаа минути и никој не дојде“, раскажала девојката. Сите сакаа да си играат со кучето, но цело време неговиот поглед остана вперен во океанот. Мехија набрзо ја дозна трогателната причина зошто кучето постојано гледа на отворено море. Мехија и нејзиното семејство исто така размислувале да го посвојат кучето, претпоставувајќи дека тоа навистина било напуштено. Меѓутоа, кога еден човек од околината се приближил, Мехија го прашал дали знае што се случило со кучето.

„Тој објасни дека практично сите во околината го знаат кучето и дека многу го сакаат“, рече Мехија. „Ни кажа дека сопственикот на кучето е рибар кој починал пред некое време и дека кучето доаѓа на плажа секој ден и зјапа во морето“, рече таа и додаде дека кучето со денови чека неговиот пријател да се врати дома. „Бевме многу трогнати“, рече Мехија, која верува дека сопственикот на кучето починал на море пред околу една година и дека оттогаш кучето доаѓа на плажата секој ден.

Но, иако сопственикот на кучето можеби никогаш нема да се врати, кучето не е без пријатели кои се грижат за него. Тажната приказна за кучето очигледно им е добро позната на луѓето од заедницата, кои го хранат, засолнуваат и му пружаат здравствена заштита по потреба. Локален ветеринар во Пунта Негра потврдил за Додо дека кучето се вика Вагито и дека моментално го чува жена која живее во близина.

До крајот на денот, Мехиа и нејзиното семејство конечно се разделија со Вагуита, а неговите очи сè уште беа вперени во морето. Но, неговата горчливо-слатка приказна, приказната за лојалноста на љубовта што ја изгубил, и лојалноста и љубовта што ги нашол во заедницата, никогаш нема да биде заборавена, пишува Нет.