На родителите им било кажано да ги испратат своите синови со аутизам во институција, а тие им изградиле куќа

На родителите на аутистичните близнаци им било кажано да ги испратат своите синови во посебна установа, но тие не сакале да се откажат од нив. На прв поглед, семејството Монтег изгледа совршено. Марк и Ени обожаваа да шетаат на песочна плажа додека нивните тогашни 11-годишни синови близнаци уживаа во брановите. Но, нивниот дом во Англија раскажа сосема поинаква приказна.

Од другата страна на нивниот дом имаше полуурната зграда со катанци на вратата. Таа необична дрвена куќа немаше ништо повеќе од маса, кауч, неколку столчиња и слика која беше закачена на ѕидот. Пред да почнете да го осудувате ова семејство, треба да ја слушнете нивната приказна. Откако Ени ги родила близнаците Семјуел и Џејкоб во 2006 година, таа и Марк сфатиле дека нешто не е во ред. Момчињата не комуницирале со нив; тие не покажаа емоции или изрази на лицето. Марк и Ени не чувствуваа никаква поврзаност со нивните деца.

Кога имале само 2 години, лекарите им дијагностицирале на близнаците тежок аутизам. Како што растеа момчињата, тие уништуваа сè повеќе работи околу себе. Тие често бегаа, а нивните родители мораа да постават висока жичена ограда околу нивниот имот. И покрај тоа што родителите дадоа се од себе да најдат помош, професионалците рекоа дека нема надеж за нивните синови. Наместо тоа, им било кажано да ги стават во некаква институција.

Но, родителите не се откажале од своите синови. Потоа ја пронајдоа програмата Son-Rise која ги промени животите на нивните синови. Оваа руинирана зграда со катанци не само што го подобри однесувањето на нивните синови, туку и ги заштити. Погледнете го видеото и дознајте како.