На 67 години се породи и стана најстарата мајка во Кина

Кинеската на 67-годишна возраст тврди дека е најстарата мајка на светот која зачнала по природен пат. Доколку се докажат нејзините тврдења, таа ќе биде најстарата трудница во светот која забременила без медицински потпомогнато оплодување.

На 25 октомври, пензионерот Тијан роди девојче со царски рез во болницата Заожуанг. Нејзиниот сопруг (68) Хуанг изјавил дека ова дете им било подарок од небото и затоа и го дале името Тијанци. Тиан вели дека дознала дека е бремена кога отишла во болница на рутински преглед.

Во болница не можам да потврдам дека забременила по природен пат бидејќи веќе била бремена кога станала нивна пациентка. Двајцата веќе имаат две возрасни деца и неколку внуци. Ако се докаже дека забременила по природен пат, ќе биде речиси 10 години постара од нејзиниот претходник Дови Брук, која останала бремена на 58 години.

Најстарата жена која забременила со медицински потпомогнато оплодување е Индијка која имала 74 години и забременила со близнаци.