Неверојатна приказна за делфинот и човекот кој му помогнал

Познатиот италијански нуркач Енцо Мајорка се нурна во морето во близина на Сиракуза со својата ќерка Росана, која се наоѓала на бродот. Додека тонел, почувствувал дека нешто лесно го удира во грбот. Се сврти и виде делфин. Тогаш сфатив дека не сака да игра, туку нешто кажува.

Животното нурна, а Енцо го следеше. На длабочина од околу 15 метри, уште еден делфин е фатен во напуштена мрежа. Мајорка брзо побара од својата ќерка нож за нуркање. За неколку минути успеаја да го ослободат делфинот кој со последната сила испушти „речиси човечки крик“ (како што кажа и самата Мајорка).

Делфинот може да преживее под вода до 10 минути, а потоа да се удави. Ослободениот, сè уште зашеметен делфин, Енцо, Росана и првиот делфин излегоа на површина. А потоа се испостави дека тоа е женка делфин која родила бебе делфин неколку моменти пред тоа. Таткото делфин направил круг, допливал до Енцо, го допрел неговиот образ (како бакнеж) – гест на благодарност… и пливал далеку.

После се што се случи, Енцо рече: „Додека човекот не научи да ја почитува природата и да разговара со животинскиот свет, никогаш нема да ја знае својата вистинска улога на Земјата!“ Приказната се случи во 2009 година но сеуште кружи на интернет